Spring naar het artikel
13 februari 2020

Je fiets parkeren rondom het Centraal Station wordt makkelijker. Er komen 1.750 extra plekken bij aan de achterzijde en de voorzijde van het station. Dat is nodig, want steeds meer Rotterdammers gebruiken de fiets en het ov.

Op de groene middenberm tussen de Weenatunnels is op 10 februari een tijdelijke stalling voor 500 fietsen geopend. Deze stalling biedt ruimte aan fietsers die hun tweewieler tijdelijk niet kunnen parkeren door komende werkzaamheden bij andere stallingen.

LEES OOK: Pak de fiets! Acht voordelen op een rijtje

De eerste huidige stalling die in februari wordt aangepakt is de kelderstalling bij het Centraal Station. Hier komen 300 plekken voor fietsen die een afwijkend formaat hebben, zoals een bakfiets, fiets met een mand voorop of mountainbike. Deze plekken vervangen 350 gewone plekken.

Honderden plekken extra

In mei wordt de stalling aan de Provenierszijde, aan de achterkant van het station, uitgebreid met circa 700 plekken. Er komen ook speciale plekken voor deelfietsen, scooters en bakfietsen. De tijdelijke stalling die in oktober geplaatst wordt aan de Conradstraat gaat circa 1.100 extra plekken opleveren.

 

Door te zorgen voor voldoende en veilige fietsenstallingen is het nog aantrekkelijker om het openbaar vervoer te gebruiken

Judith Bokhove - wethouder Mobiliteit

Meer fietsen? Meer parkeerplekken

Het aantal fietsers in Rotterdam is de afgelopen tien jaar met 60 procent gestegen. En dit blijft de komende jaren stijgen. Meer fietsen vraagt om meer plekken in de stad waar je een fiets kunt stallen. De komende jaren wordt er daarom geïnvesteerd in fietsparkeren in Rotterdam.

“Veel Rotterdammers fietsen naar het station als ze met het openbaar vervoer verder reizen”, vertelt wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit) bij de opening van de fietsenstalling op het Weena. “Door te zorgen voor voldoende en veilige fietsenstallingen is het nog aantrekkelijker om het openbaar vervoer te gebruiken. Deze nieuwe plekken zijn hard nodig omdat steeds meer mensen fietsen en het openbaar vervoer gebruiken.”

Meer ruimte voor de fiets

De komende jaren wordt in de stad meer ruimte gemaakt voor fietsen en lopen. Beweging is gezond én fietsers en wandelaars dragen bij aan meer schone lucht in de stad. Uit analyse van de gemeente Rotterdam vinden in 2040 dagelijks 188.000 verplaatsingen per fiets plaats, 50.000 meer dan de auto. De ruimte voor infrastructuur en voorzieningen moet worden herverdeeld, waarbij fiets, voetganger en openbaar vervoer meer ruimte krijgen.