Spring naar het artikel
16 augustus 2019

Vanaf 2 september kunnen woningeigenaren weer gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Hiermee kunnen ze subsidie krijgen wanneer zij twee of meer (grote) isolatiemaatregelen uitvoeren in hun eigen huis.

De subsidie van in totaal 84 miljoen euro is bedoeld om meer mensen te stimuleren om energiebesparende isolerende maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan vloer- en gevelisolatie of het plaatsen van hoogrendementsglas (HR++). Per woning kan maximaal 10.000 euro subsidie worden uitgekeerd. Zo kunnen woningeigenaren ongeveer 20% van de kosten gesubsidieerd krijgen voor het laten uitvoeren van de werkzaamheden door een deskundig bedrijf.

Voorwaarden

Voorwaarde om de subsidie te ontvangen is dat de isolatiemaatregelen na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd én betaald. Vervolgens kunnen woningeigenaren hun aanvragen vanaf 2 september indienen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

Met de regeling wil minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) huiseigenaren aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen. “Met goede isolatie heb je veel minder energie nodig. Dat scheelt in de energiekosten en het is een belangrijke stap richting een duurzaam gebouwde omgeving.”

Doorstart

De SEEH-subsidie bestond al eerder: in september 2016 werd de regeling ingevoerd. Toen in april 2017 de bodem van de subsidiepot werd bereikt, werd de regeling tijdelijk stopgezet. De huidige regeling loopt tot en met december 2020, met als subsidieplafond 84 miljoen euro. Daarna blijft er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen door een verbreding van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (IDSE).