Spring naar het artikel
2 oktober 2020

Om de klimaatcrisis én de economische crisis aan te pakken, heeft Rotterdam een Energietransitiefonds in het leven geroepen. Rotterdam stopt 130 miljoen euro van de verkoop van energiebedrijf Eneco in het nieuwe fonds.

Het Energietransitiefonds is er voor alle Rotterdammers die aan de slag willen met duurzaamheid. Dertig miljoen euro is bedoeld voor particulieren, VvE’s en mkb-bedrijven. Zij kunnen een voordelige lening krijgen, bijvoorbeeld om hun woning te isoleren of zonnepanelen op het dak te leggen. Zo kunnen ook mensen die minder te besteden hebben energie besparen en gebruikmaken van schone energie.
 

Kansen voor scale-ups en grote bedrijven

De overige honderd miljoen euro uit het fonds is bedoeld voor scale-ups en grote bedrijven. Zij kunnen geld krijgen als ze op slimme en vernieuwende manieren recyclen, als ze veel energie kunnen opslaan en als ze hun processen elektrisch maken. 

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): “Met het Energietransitiefonds zorgen we dat Rotterdammers sneller aan de slag kunnen met het verduurzamen van hun woning én dat bedrijven meer duurzame investeringen kunnen doen."
 

Twee belangrijke doelen

Rotterdam wil met het Energietransitiefonds de energietransitie versnellen. Dit doen we door de uitstoot van CO2 te verminderen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het gebruik van grondstoffen te verminderen. Het resultaat is een duurzame stad die klaar is voor de toekomst.

Het fonds heeft daarnaast nog een belangrijk doel. Wethouder Bonte: ‘Met het fonds geven we niet alleen de energietransitie een flinke zet, maar zorgen we ook voor een impuls voor de economie en werkgelegenheid in deze moeilijke tijd.’

Hij verwacht dat het fonds grote positieve gevolgen zal hebben. "Nu zorgt Rotterdam nog voor 20 procent van de landelijke CO2-uitstoot, maar binnen tien jaar draait een groot deel van onze economie op windmolens, waterstof en zonne-energie."

Beheer van het fonds

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) zal het geld voor de leningen beheren. InnovationQuarter beheert het geld voor de duurzame investeringen.
 

Sterker Door

Het Energietransitiefonds is onderdeel van het investeringsprogramma ‘Rotterdam. Sterker door’. Dit is een aanpak voor, door en met de stad en de regio. Het doel van het programma is om Rotterdam sneller uit de economische crisis te krijgen. Bij het investeringsprogramma horen verder onder andere het Rotterdams Scholingsfonds voor kansrijke beroepen (14 miljoen) en de 7 grote stadsprojecten (233 miljoen).