Spring naar het artikel
1 maart 2019

De hoeveelheid restafval in Rotterdam moet in tien jaar tijd gehalveerd zijn. Dat is de ambitie van het programma ‘Van Zooi naar Mooi’, dat wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Rotterdam is op weg naar een samenleving zonder afval. Dat betekent dat we als stad de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie maken. In het Programma Rotterdam Circulair 2019 – 2023 staan de circulaire ambities van de gemeente beschreven.†Je leest meer over de stip op de horizon, de twee routes waarlangs we daar komen, de instrumenten die we tot onze beschikking hebben en de opgaven, kansen en acties in de vier sleutelsectoren (bouw, voedselstromen, consumptiegoederen en de zorg).

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): ‘’Over tien jaar gebuikt Rotterdam de helft minder grondstoffen. Mijn ambitie is om Rotterdam zo snel mogelijk afvalvrij te maken. Daarmee dragen we bij aan een schone planeet en een toekomstgerichte economie.’’ Met het stimuleren van de circulaire economie verwacht Rotterdam† 3.500 tot 7.000 nieuwe banen te creŽren.


Grondstofstromenonderzoek

Aan de basis van het programma† ligt het grondstoffenonderzoek van onderzoeksbureau Metabolic. Dit bureau heeft in opdracht van Rotterdam de verschillende grondstofstromen in beeld gebracht en de impact daarvan op de economie. Ook heeft Metabolic een analyse gemaakt binnen welke sectoren maatregelen van de gemeente het meeste effect hebben op het stimuleren van de circulaire economie.


Lees het hele programma

Benieuwd naar de circulaire plannen van de gemeente Rotterdam voor de komende vier jaar? Wil je weten hoe we stap voor stap bouwen aan een circulaire stad? Lees het programma Van Zooi naar Mooi via de website van Rotterdam Circulair.