Spring naar het artikel
29 augustus 2019

Er wordt hard gewerkt aan de metamorfose van de Rotterdamse Leuvekolk: afgelopen nacht is een 30.000 kilo zware betonput geplaatst voor een nieuwe waterinlaat. Die waterinlaat gaat binnenkort zorgen voor de toevoer van vers, zoet water.

De Leuvekolk is een uitloper van de Rotte ten noorden van de Blaak. Het water staat er nu stil en er hoopt vaak kroos en vuil op. Voor de nieuwe waterinlaat wordt gebruik gemaakt van een bestaande, ongebruikte leiding tussen de Nieuwe Maas en de Rotte. "De put die we geplaatst hebben heeft kleppen die op afstand bediend kunnen worden", vertelt Bas Hamers van het Ingenieursbureau van de gemeente. "Daardoor kan het Hoogheemraadschap de waterinlaat openzetten op de momenten dat de Nieuwe Maas vanuit het binnenland zoet water aanvoert."

In het schonere, stromende water zullen planten, vissen en andere diertjes beter kunnen gedijen. Bovendien zorgt de waterinlaat bij droogte voor voldoende zoet water voor de land- en tuinbouw en voor de natuur verderop langs de Rotte.
 

Passen, meten en rekenen

De put van de waterinlaat is 2,4 bij 2,4 bij 5,5 meter groot en weegt maar liefst 30.000 kilo. Deze week kwam hij met zwaar transport aan vanuit Duitsland, waar hij op maat gemaakt is. “De omvang en het gewicht van de put maakten het inhijsen een behoorlijke uitdaging”, zegt Bas Hamers. “We moesten bijvoorbeeld rekening houden met de belasting die de grond rondom de Leuvekolk kon hebben, vooral met oog op de metrotunnel, de trambaan, de bestaande ondergrondse constructie van de Leuvekolk en de kelders van de omliggende panden.”


Complete herinrichting

De waterinlaat maakt deel uit van een complete herinrichting van de Leuvekolk. Zo komt er ook nog een vispassage, waarmee vissen van en naar de Nieuwe Maas kunnen trekken. Verder zijn er plannen voor een ligweide en een nieuwe aanlegsteiger. Zo kunnen Rotterdammers, pleziervaarders, passanten en mensen die in de buurt werken straks optimaal profiteren van de vernieuwde Leuvekolk.

In 2020 moet de vernieuwde Leuvekolk klaar zijn.

Rotterdam werkt aan het programma Rivieroevers 2019-2022. Dat richt zich op meer groen langs de Rotte en de Nieuwe Maas, zodat er meer mogelijkheden komen om er te wandelen, fietsen, een terras te pakken of op een andere manier van het water te genieten.