Spring naar het artikel
21 november 2018

November is de Maand van de Onderwereld in Rotterdam. Ondergronds gebeurt er namelijk nogal wat in onze stad. En om in 2050 aardgasvrij te zijn, zal er ook daar veel veranderen. Genoeg reden voor een congres op vrijdag 23 november in het Maasgebouw, waar iedereen kan meedenken!
 

In Rotterdam ligt meer dan 2.000 kilometer leiding om huizen en bedrijven van aardgas te voorzien. De weg naar aardgasvrij betekent dat er per jaar zo’n 65 kilometer leiding moet worden vervangen of aangepast voor een andere vorm van energie. Ook moet er een plek gevonden worden voor de 5G-netten die meer data zuiniger en met minder vertraging kunnen doorgeven. Deze techniek is bijvoorbeeld nodig voor snelle communicatie tussen zelfrijdende auto’s.


Wat betekent dit in de praktijk? Discussieer mee!

Vrijwel elke straat in Rotterdam moet open om die nieuwe ondergrondse infrastructuur aan te brengen. En er ligt al zoveel! Passen daar al die nieuwe leidingen nog wel bij? Of moeten we op zoek naar slimmere manieren, nu ook het klimaat een enorme uitdaging vormt? Tijdens het congres gaan we de discussie daarover aan met iedereen die hier mee te maken krijgt, want het heeft een groot effect op het dagelijks leven.
 

Het programma

Het congres vindt plaats op vrijdagmiddag 23 november en is voor iedereen gratis toegankelijk. Verschillende gastsprekers komen aan het woord. Een van hen is oud-parlementariër Diederik Samsom, in zijn rol als voorzitter van de landelijke Klimaattafel gebouwde omgeving. Het gedetailleerde programma vind je hieronder, inclusief een algemene discussie waarin iedereen input mag leveren. Dus kom, luister en laat je horen!

13.10   Opening congres Steven Adriaansen (voorzitter GPKL)
13.45   Klimaatadaptatie Linda Molenaar (directeur Stadsbeheer gemeente Rotterdam)
14.30   Digitale connectiviteit Heleen Uijt de Haag (plv. directeur Digitale Economie i.o.)
15.10   Pauze
16.15  Energietransitie Diederik Samsom (voorzitter Klimaattafel gebouwde omgeving)
17.00   Samenvatting met Diederik Samsom + plenaire discussie met dagvoorzitter Richard Lamb
17.10   Afsluiting

Locatie: Stadion Feijenoord, 2e etage van het Maasgebouw, Van Zandvlietplein 1, Rotterdam.
 

Maand van de Onderwereld

Dit congres is onderdeel van de Maand van de Onderwereld in Rotterdam. Tijdens deze maand in november krijgen Rotterdammers de kans om met eigen ogen te zien wat er zich onder hun voeten allemaal afspeelt. De bovengrondse stadsdrukte kent namelijk een indrukwekkend spiegelbeeld onder straat, stoep, groen en water. Het krioelt onder de stad van onmisbare kabels, leidingen en andere voorzieningen die Rotterdam leefbaar en bereikbaar houden. Hier horen allerlei (gratis) activiteiten bij, zoals een kijkje bij de baculekelder onder de Erasmusbrug. Interesse? Kijk dan op de website van de gemeente om te zien welke activiteiten er nog in het verschiet liggen.