Spring naar het artikel
24 januari 2020

Rotterdam wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Hiervoor moet heel Rotterdam verduurzamen. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn hierbij een grote vergeten groep. Dat vindt Sven Ringelberg van de gemeente Rotterdam.

Als beleidsadviseur en programmaleider duurzaamheid bij de gemeente Rotterdam ziet hij kansen voor VvE’s. Dat zijn verenigingen bestaande uit de bewoners van meerdere woningen onder één dak. “VvE's zijn een kans om in één keer meerdere eigenaren vooruit te helpen, zeker voor thema's als aardgasvrij”, zo legt Sven uit op VvE-010. “40 procent van de woningen in Rotterdam valt onder een VvE.”

In het Rotterdam Klimaatakkoord is er slechts een beperkte rol weggelegd voor VvE’s. Sven: “Je merkt toch dat VvE's als doelgroep al snel worden samengevoegd met particulieren, en woningcorporaties extra de aandacht krijgen. Ik zie de VvE's op dit moment als dé grote vergeten groep in de energietransitie.”

Uitdagingen

Het is soms lastig om VvE’s te betrekken bij discussies over verduurzaming en de energietransitie. “Vooral de versnipperende eigendomsverhouding geeft problemen”, licht Sven toe. “Je hebt in Rotterdam daadwerkelijk bouwblokken van 40 woningen met tien VvE's. De energietransitie lijkt hier een onbegonnen zaak. Het is aan de grote gemeenten en Rijksoverheid om de problemen van kleinere VvE's serieus te nemen. Van alle VvE's in Nederland bestaat maar liefst 65 procent uit minder dan zes woningen."

Samenwerking

Toch is Sven positief over de manier waarop de gemeente omgaat met de rol van VvE’s in de energietransitie. “Als gemeente stimuleren we samenwerking tussen beheerders en bestuurders van VvE's, activeren we de verenigingen en helpen we met VVE-010 duizenden eigenaren hun onderhoud op orde te krijgen. Daarnaast zijn we bezig met pilots om kleinere VvE's op te schalen tot één organisatie. Dit maakt onderhoud en verduurzaming gemakkelijker. Dit zijn acties waar we trots op kunnen zijn. Een gezonde stad begint namelijk bij gezonde VvE’s."

Rode draad

Sven ziet ook dat het thema ‘duurzaamheid’ steeds meer begint te leven bij VvE’s. “In mijn gesprekken met VvE's en VvE-beheerders loopt een rode draad: 'De afgelopen twee jaar hebben we meer te maken gehad met verduurzaming dan de afgelopen 10 jaar'. Deze extra aandacht roept - gelukkig - een hoop vragen op bij VvE's: waar begin je met verduurzamen?” Zijn belangrijkste tip: “vooral elkaar opzoeken”.

VvE’s kunnen via VvE-010 een energieadvies aanvragen. “Vooral door middel van het energieadvies dat VvE-010 uitvoert, kunnen VvE's die een grote stap willen maken in verduurzamen geholpen worden. Dit is ook echt nodig, het gaat hier om maatwerk per gebouw."