Spring naar het artikel
3 december 2019

In het Rotterdams Klimaatakkoord hebben ruim 100 bedrijven en organisaties samen met de gemeente Rotterdam hun handtekening gezet onder 49 klimaatdeals. Welke zijn het meest interessant? Per klimaattafel lichten we er eentje uit.

Klimaattafel Haven en industrie

#Klimaatdeal 3: Versnellingshuis energietransitie Haven en Industrieel Complex
Om het klimaatakkoord te kunnen uitvoeren, zijn innovaties noodzakelijk. Op dit moment wordt er in verschillende pilots geëxperimenteerd met bijvoorbeeld de toepassing van waterstof, industriële elektrificatie, industriële restwarmte en circulaire processen. Om dit naar een volgend niveau te brengen, zijn investeringen nodig. Het Versnellingshuis Nederland Circulair! gaat dergelijke innovatieve projecten bevorderen, bijvoorbeeld met ondersteuning bij het vinden van financiering en het wegnemen van barrières in wet- en regelgeving.

Klimaattafel Gebouwde omgeving

#Klimaatdeal 12: Rotterdam-Centrum aardgasvrij en duurzaam
Een groot deel van het Rotterdamse vastgoed is eigendom van woningcorporaties en vastgoedbedrijven. Zo bezit Manhave woningen, winkels en kantoren in het centrum van Rotterdam. Zij gaan met andere stakeholders en vastgoedeigenaren bespreken hoe ze klimaatneutraal vastgoed in het centrum in 2030 mogelijk kunnen maken. Daarnaast bekijkt dit vastgoedbedrijf of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden op een deel van haar panden. In andere klimaatdeals nemen ook andere vastgoed- en woningcorporaties zich voor om woningen, kantoren en winkels te verduurzamen.

Klimaattafel Mobiliteit

#Klimaatdeal 20: Elektrische car sharing voor iedereen
Eind 2019 wordt er een autodeelprogramma uitgerold, waarbij gebruikers via een app één van de honderd elektrische deelauto’s kan reserveren. Deze auto kun je vervolgens overal in Rotterdam achterlaten bij een hub. Op deze manier kunnen meer Rotterdammers gebruik maken van deze schone auto’s, als voor de eigen-, lease-, huur- of poolauto. Deze deelauto’s zijn ook te gebruiken voor de zakelijke markt, zoals besproken in #klimaatdeal 29.

 

Klimaattafel Schone energie

#Klimaatdeal 37: Zon op bedrijfsdaken in het havengebied, #Klimaatdeal 43: Zon op bedrijfsdaken in het stedelijk gebied en #Klimaatdeal 44: Zon op daken van woningen
Zowel op de daken van bedrijven in het haven- en het stedelijk gebied als op daken van particuliere woningen onderzoeken we de mogelijkheden om meer zonnepanelen te installeren. Om dit voor woningen te realiseren, worden er energiecoöperaties opgericht. Voor bedrijfsdaken in het stedelijk gebied nemen onafhankelijke adviseurs subsidieaanvragen uit handen. In het havengebied werken de betrokken partijen samen om meer zonnepanelen te plaatsen.

Klimaattafel Consumptie

#Klimaatdeal 46 Samenwerking ‘Rotterdam tegen Verspilling’
De vijfde klimaattafel sprak over de Rotterdamse voedselconsumptie. Via de samenwerking ‘Rotterdam tegen Verspilling’ gaat men kijken welke afspraken met verschillende partijen en producenten in de stad kan worden gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan. Hierdoor wordt er niet alleen gekeken naar verspilling van huishoudens of organisaties, maar naar verspilling binnen de hele voedselketen.