Spring naar het artikel
10 september 2018

Vanmorgen is de eerste meerpaal geslagen van het Global Center on Climate Adaptation, door minister Cora van Nieuwenhuizen, wethouder Arno Bonte en Patrick Verkooijen (CEO Global Center). Doel van het centrum is om wereldwijd projecten op het gebied van klimaatadaptatie te versnellen.
 

In 2017 heeft Nederland, in nauwe samenwerking met de Verenigde Naties en internationale partners, het internationale klimaatadaptatiecentrum gelanceerd. Het klimaatadaptatiecentrum gaat landen, organisaties en bedrijven met kennis en advies ondersteunen op het gebied van klimaataanpassing en zal zich vestigen in Groningen en Rotterdam.


Drijvend kantoor

In Rotterdam is het de bedoeling dat het klimaatadaptatiecentrum zich op termijn vestigt in een drijvend kantoor in de Rijnhaven. Minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, wethouder Bonte van Rotterdam en CEO van het Global Centre Patrick Verkooijen, gaven vanmorgen het startsein voor de bouw van deze nieuwe blikvanger. Tot het nieuwe gebouw af is, is houdt het klimaatadaptatiecentrum kantoor in de oostvleugel van De Rotterdam.


Symbool voor klimaatadaptatie

De Rijnhaven heeft, net als de rest van het water in Rotterdam, getijden. Alle drijvende objecten deinen in feite mee met de zeespiegel. Het toekomstige kantoor is daarmee op zichzelf al een symbool van klimaatadaptatie. Rotterdam heeft jaren geleden al besloten water te omarmen en als een kans te zien. Met deze aanpak is inmiddels wereldwijd naam gemaakt. Hierdoor sluit deze ontwikkeling zich naadloos aan bij de ambities van Rotterdam: werken aan een klimaatbestendige stad en deze kennis delen en helpen opschalen, binnen een internationale context. De stedennetwerken waar Rotterdam een prominente rol in speelt, zoals 100 Resilient Cities en C40, kunnen daarbij goed van pas komen.


Designwedstrijd

Bij een Global Center on Climate Adaptation hoort natuurlijk een bijzondere huisvesting. De eerste paal is vandaag geslagen op de plek waar het drijvende kantoor moet komen. Hoe het kantoor er straks precies uit komt te zien is nog niet bekend: daarvoor wordt een designwedstrijd uitgeschreven.