Spring naar het artikel
20 december 2018 | laatste update: 8 juli 2020

De gemeente Rotterdam heeft op 18 december een overeenkomst gesloten om een drijvend zonnepark in de Rijnhaven aan te leggen. In het water komen 3.770 zonnepanelen te liggen, die samen 285 huishoudens van schone energie kunnen voorzien.

Naar verwachting is het drijvende zonnepark eind 2019 klaar voor gebruik. Begin 2019 wordt het ontwerp gepresenteerd en de vergunningsaanvraag ingediend. Vanaf dat moment is het ook mogelijk voor de omgeving om hun mening te laten horen. Omwonenden kunnen via de postcoderoosregeling ook een aandeel nemen in een of meerdere zonnepanelen.


Duurzame energie van onverwachte plekken

De komst van het zonnepark was een wens van de fractie van de ChristenUnie-SGP als onderdeel van de afspraken in het Zomerakkoord 2017. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid en Energietransitie) is enthousiast over het initiatief. “Zonne-energie is aan een opmars bezig. We willen meer ruimte bieden voor het opwekken van schone energie in de stad. Ook op onverwachte plekken, zoals op het water.” De overeenkomst werd gesloten met BV Sunny Site Up, in samenwerking met Greenchoice en Texel4Trading.


Speerpunt van de energietransitie

Het opwekken van zonne-energie is een van de speerpunten in de plannen die het stadsbestuur heeft voor de energietransitie. Met de inzet op schone energie en energiebesparing moet de uitstoot van CO2 in 2030 met ten minste 49% zijn gereduceerd. De komst van het drijvend zonnepark is hierin een grote stap in de goede richting.