Spring naar het artikel
30 augustus 2019 | laatste update: 5 november 2019

Het sein staat op groen: Rotterdam mag in 2020 het Eurovisie Songfestival organiseren, in evenementencentrum Ahoy. De ambitie is om volgend jaar het meest duurzame Songfestival ooit te houden.

Wat doet Ahoy Rotterdam allemaal om de meest duurzame concertlocatie te zijn?

Afval scheiden

Tijdens evenementen in Ahoy wordt geëxperimenteerd met recyclestations. Het doel is om niet zomaar al het afval weg te gooien, maar papier, glas en plastic een tweede leven te geven.

Duurzamer schoonmaken

Samen met schoonmaakbedrijf Hago maakt Ahoy werk van een zo laag mogelijke milieubelasting. Geen wegwerpdoekjes en chemische poetsmiddelen dus, maar herbruikbare microvezeldoekjes, biologisch afbreekbare vuilniszakken en schoonmaakproducten met het Europese Eco-label.

Groene logistiek

Op het gebied van transport en logistiek werkt Ahoy samen met logistiek dienstverlener DB Schenker. Dit bedrijf ontwikkelt zo duurzaam mogelijke logistieke oplossingen om de C02-uitstoot te verminderen of te compenseren.

Eigen energie opwekken

Op het dak van het nieuwe Ahoy Convention Centre, dat in 2020 klaar moet zijn, komen zo’n 3000 zonnepanelen. Dat levert 1.422 ton CO2-reductie op (gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 178 huishoudens). Met deze zonnepanelen wordt het evenementencentrum een van de grootste energiebronnen van Rotterdam-Zuid. Op termijn is het plan om deze elektriciteit ook door te geven aan heel Hart van Zuid: de bedrijven en gebouwen in dit nieuwe Rotterdamse stadscentrum kunnen daardoor ook verduurzamen.

Warmte opslaan

Tegen de tijd dat de nieuwbouw in 2020 klaar is, beschikt Ahoy ook over een slim warmtenetwerk (een ‘thermisch grid’). Dit kan overschotten aan warmte ondergronds opslaan. Die kunnen worden ingezet wanneer er in de winter behoefte ontstaat aan meer verwarming.

Zowel de zonnepanelen als het warmtenetwerk maken onderdeel uit van het project RUGGEDISED, waarin de gemeente samenwerkt met onder andere de RET, KPN, Future Insight, ABN AMRO, Uniresearch, TNO en de Erasmus Universiteit.

Verantwoordelijkheid

De mensen van Ahoy voelen de verantwoordelijkheid om actief bij te dragen aan de energietransitie. “Verduurzaming binnen een organisatie als die van ons is geen kwestie van willen, maar van moeten”, vertelt Ahoy-directeur Jolanda Jansen. “Daarnaast vinden we het zelf ook echt belangrijk. Ahoy is een bedrijf met een langetermijnvisie: wij willen dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft. Daarin nemen wij onze verantwoordelijkheid.”

Rotterdam – en daarmee ook Ahoy – voldoet volgens de organisatie van het Songfestival aan alle eisen om het muziekfestijn te mogen organiseren. "We kiezen voor Rotterdam Ahoy, wat ons betreft de meest geschikte locatie om drie state of the art tv-shows te produceren voor ruim 180 miljoen kijkers”, vertelt Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Songfestival, bij de bekendmaking.

In de agenda

Staat het Songfestival al bij jou in de agenda? De halve finales van het Eurovisie Songfestival zijn op 12 en 14 mei. De finale volgt op 16 mei.