Spring naar het artikel
25 september 2019

Ramen die energie opwekken, lamellen die met de zon meedraaien en dertien andere technologische innovaties. Het ringvormige Dutch Wind Wheelgebouw heeft het allemaal. Het pand moet nog gebouwd worden, maar de conceptwoning bestaat al.

In de conceptwoning kunnen alle onderdelen gedemonteerd en hergebruikt worden. De vloeren liggen los op de geïsoleerde ondergrond en de binnenwanden zitten met een soort klittenband aan de muren vast. Het klinkt misschien gek, maar dit wordt de praktijk voor de woningen, kantoren en hotels die straks in het Dutch Wind Wheelgebouw te zien zijn. Losse onderdelen betekent dat de nieuwste snufjes makkelijk in de woning kunnen worden geïnstalleerd. Op die manier worden de gebruikerservaring en milieuprestaties constant verbeterd.

Ideale omgeving

Ook de vorm van het gebouw wekt energie op; het oog van de toren geleidt lucht naar windturbines, die energie opwekken. Sensoren monitoren en controleren het binnenklimaat en via een digitaal platform wordt meteen de ideale omgeving gecreëerd voor bewoners en gebruikers van het gebouw.

 

Een voorbeeld van dit duurzame, circulaire en gezonde bouwen is in de vorm van de conceptwoning gepresenteerd door wethouder Kathmann (Economie). Deze conceptwoning wordt de komende jaren doorontwikkeld en uiteindelijk komen meerdere van deze woningen in het gebouw. De komende jaren zal het plan voor de bouw van de Dutch Wind Wheel verder uitgewerkt worden.