Spring naar het artikel
3 september 2019

Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag. Zo krijgt het kabinet het Duurzame Koffertje aangeboden, waarin de beste duurzame initiatieven zijn gebundeld.

Op Duurzame Dinsdag wordt ook de traditionele Duurzame Troonrede gehouden. Dit jaar wordt de rede uitgesproken door Louise Vet, de nummer 1 uit de Duurzame Top 100 van dagblad Trouw. Verder wordt het duurzame lintje uitgereikt. Een onderscheiding voor mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan een duurzame samenleving.

In de prijzen

Uitzonderlijke duurzame initiatieven komen vandaag in aanmerking voor diverse prijzen. Organisaties en burgers konden hiervoor tot 1 juni konden hun bijdrage insturen. In verschillende categorieën zijn prijzen te winnen: de VHG Groenprijs, de Asito Sociale Innovatieprijs, de Greenchoice Energieprijs, de Lidl Voedingsprijs, de ING Circulair Ondernemenprijs en de Duurzame Dinsdagprijs. “We zijn overladen met 522 inzendingen, een record”, zegt Peter Luijten van de organisatie.

Rotterdamse nominatie

Een van de genomineerden voor de ING Circulair Ondernemenprijs is het Rotterdamse initiatief UNPlastic, dat slimme oplossingen bedenkt voor het plasticprobleem. Het bedrijf maakt functionele, composteerbare, plasticvrije materialen van restproducten die overblijven na het brouwen van bier.

Het is alweer de 21ste keer dat deze Dag van de Duurzaamheid wordt gehouden. De organisatie is in handen van het Instituut Voor Natuureducatie (IVN).