Spring naar het artikel
18 februari 2020

Op bedrijventerrein Schiebroek is het eerste bedrijf erin geslaagd om energiepositief te worden. Dat wil zeggen dat deze duurzame onderneming - ZaaKado, een bedrijf in promotiegeschenken - meer energie produceert dan ze verbruikt.

Het bedrijfspand van ZaaKado is optimaal geïsoleerd, heeft LED-verlichting, een dak vol zonnepanelen en een warmtepomp die zowel voor warmte als verkoeling zorgt. Daarmee is het bedrijf compleet zelfvoorzienend en produceert het zelfs meer energie dan het verbruikt.

Duurzaamheidsoorkonde

Om die reden verdient het bedrijf een duurzaamheidsoorkonde, vond gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland. Tijdens haar werkbezoek kwam ze deze oorkonde overhandigen, in aanwezigheid van wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) van Rotterdam. Ook leerde De Zoete over de ambitie van het bedrijventerrein aan de noordrand van Hillegersberg-Schiebroek om geheel energiepositief te worden.

 

Aan het verduurzamen van het bedrijventerrein werken ondernemers en vastgoedeigenaren binnen de Stichting BIZ Schiebroek. Die stichting wordt mede gefaciliteerd door de provincie Zuid-Holland, de omgevingsdienst DCMR en de gemeente Rotterdam. De provincie en de gemeente ondersteunen de Vereniging Bedrijven Schiebroek met hun kennis, netwerk en subsidies. Bij meer dan twintig bedrijven zijn ondertussen duurzaamheidsmaatregelen uitgevoerd.

Doorgeven

“Wij vinden duurzaamheid heel belangrijk”, zegt William Schildwacht, directeur van ZaaKado. “We geven de aarde door aan onze kinderen.” Reden genoeg om er zuinig op te zijn, vindt hij. En bij duurzaamheid gaat niet alleen over energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen; het gaat over maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Denk aan inkoopbeleid”, zegt William. “Elk gezond bedrijf zou een plan moeten hebben voor duurzaamheidsmaatregelen.”