Spring naar het artikel
26 november 2018

Het gaat goed met de deelname van Nederlanders op weg naar een duurzame toekomst. Dit blijkt uit de rapportage Lokale Energie Monitor die vorige week uitkwam. Zo is het aantal energiecoöperaties in Nederland met 20% gestegen ten opzichte van 2017.
 

Een energiecoöperatie, ook wel een lokaal duurzaam energie-initiatief genoemd, is een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen (burgers, lokale overheden, bedrijven) voor welke vorm van verduurzaming dan ook. Zo kan een coöperatie zich bezighouden met  energiebesparing, doorverkoop van energie en het opwekken van duurzame energie uit zon, wind of zelfs biomassa of warmte. Het aantal energiecoöperaties is het afgelopen jaar sterk toegenomen met 85 tot in totaal 484, blijkt uit de jaarlijkse analyse van de sector. Dat betekent dat nu bijna 70.000 Nederlanders lid zijn van een energiecoöperatie en samen met anderen investeren in een duurzame toekomst.


Meer zonne- en windenergie

Vooral zonprojecten worden vaak door energiecoöperaties opgepakt. Samen wekken burgers met hun collectieve zonnedaken en zonneparken genoeg stroom op voor 19.000 huishoudens. Op dit moment zijn er 450 collectieve zonprojecten en dat zijn er 173 projecten meer dan vorig jaar. Ook met windenergie loopt het op rolletjes; het totale windvermogen van alle coöperatieve windturbines is bijna 5% van de totale wind-op-landcapaciteit in Nederland. Dat is gelijk aan stroom voor zo’n 120.000 huishoudens! Wat is er zo goed aan deze groei? Door deze energiebesparing en -opwekking zo veel mogelijk in eigen handen te houden, pluk je ook lokaal de vruchten van de opbrengsten ervan.


Meer en meer innovaties

Tegelijkertijd springen nieuwe, innovatieve projecten als paddenstoelen uit de grond. Denk bijvoorbeeld aan stroomopwekking uit stortgas van vuilstortplaatsen, maar ook autodelen kan binnen een coöperatie. En er is meer: coöperatieve laadpalen voor elektrische auto’s, buurtopslag van energie en digitale platforms voor energiehandel tussen bewoners en Ook de eerste waterstofprojecten zijn in aantocht!


Benieuwd wat jij kunt doen?

Ook Rotterdam blijft qua ontwikkelingen niet achter. De Rotterdamse Energie Coöperatie (REC), een initiatief van energieleverancier Greenchoice, is namelijk eigenaar geworden van 900 zonnepanelen afgelopen jaar en zal zich in blijven zetten voor meer zonne-energie in Rotterdam. Het is tenslotte de stad met de meeste platte daken van Nederland! Een andere mooie organisatie is Check vooral hun website als je geïnteresseerd bent en, Een ander mooi voorbeeld is Blijstroom, de eerste energiecoöperatie van Rotterdam, die zonnepanelen op grote, onbenutte daken in de stad legt. Check vooral hun websites bij interesse en voor mogelijkheden om ook mee te doen!

Kortom, om toekomstbestendig te worden, zijn niet alleen de kleine beetjes belangrijk die jij en ik in het dagelijks leven aanpassen, met burgerinitiatieven kunnen we nog meer impact realiseren.