Spring naar het artikel
29 juli 2019

Rotterdam wil als stad beter bereikbaar, schoner en groener worden. Daarom is het belangrijk dat meer mensen de auto laten staan en kiezen voor de fiets. Maar hoe krijg je meer Rotterdammers aan het fietsen? Daarover gaat de Fietskoers 2025

Wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit) heeft in de Fietskoers 2025 alle ambities en plannen over het fietsbeleid op een rijtje gezet. Er komen tussen nu en 2025 voorzieningen voor snelle en langzame fietsers. Er is aandacht voor nieuwe fietsers en veilig fietsen. Ook wil de stad zoveel mogelijk Rotterdammers stimuleren om vaker de fiets te pakken. Daarvoor wordt de samenwerking gezocht met werkgevers en organisaties.
 

Dit gaat er tot 2025 gebeuren

Het stadsbestuur wil de komende jaren brede, veilige fietspaden aanleggen en zorgen voor betere doorstroming door verkeerslichten anders af te stellen. Daarnaast moet er in 2025 een completer fietsnetwerk liggen, met goede verbindingen naar omliggende gebieden. Ook realiseert Rotterdam extra fietsparkeerplekken bij Rotterdam CS, station Alexander, in Blijdorp, Coolhaven en op het Noordereiland. In de omgeving van scholen wordt er beter gekeken naar de verkeersveiligheid. Met behulp van het zogeheten verkeersmenu en het inschakelen van fietsdocenten wil Rotterdam dat in 2022 alle kinderen uit groep 7 fietsexamen afleggen.
 

Fietsen is sneller

Niet alleen voor de fiets, maar ook voor voetgangers en OV-gebruikers moet meer ruimte en betere voorzieningen komen. Dat kan automobilisten verleiden tot het maken van andere keuzes. “Meer fietsen is gezond en bovendien houden we met minder auto’s meer ruimte over voor groen in de stad”, zegt wethouder Judith Bokhove. “Daarnaast ben je in de stad vaak ook gewoon sneller op je bestemming, als je de fiets pakt.”
 

Benieuwd naar het complete plan ‘Fietskoers 2025’? Lees het hier.