Spring naar het artikel
6 december 2019

Het aantal zonnepanelen in Rotterdam is het afgelopen jaar spectaculair gegroeid. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Sobolt. Het aantal zonnepanelen steeg van 101.000 in 2018 naar 144.600, een toename van 43 procent.

Het stadsbestuur wil van Rotterdam koploper maken van lokaal opgewekte zonne-energie. “Rotterdam liep flink achter op andere steden, maar we zijn met een inhaalspurt bezig”, constateert wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) blij. “Vooral op bedrijfsdaken zijn er veel zonnepanelen bijgekomen. Ons streven is om binnen vijf jaar meer dan een miljoen panelen te hebben.”

Uitbreiden

De gemeente Rotterdam wil onder meer het zogeheten opgesteld vermogen – het maximale vermogen dat we door middel van zonnepanelen onder nominale condities kunnen benutten voor het leveren van elektrische energie - zonne-energie uitbreiden. Ondernemers, scholen en sportverenigingen worden geholpen met het realiseren van zonnedaken. Gemeentelijke daken worden benut voor het opwekken van zonne-energie. Ook stimuleert de gemeente het combineren van energieopwekking op daken met andere functies, zoals waterberging of groen. Door het beschikbaar stellen van gunstige financieringsmogelijkheden worden investeringen in grotere installaties op bedrijfs- en industriële daken aantrekkelijker.

 

De meeste zonnepanelen (24.200 stuks) staan momenteel in de wijk Prins Alexander. Een goede tweede is de wijk Charlois (11.000 zonnepanelen). De Rotterdamse wijk met de sterkste groei is IJsselmonde, met een groei van 58 procent (7.790 zonnepanelen).

Havengebied

Buiten de stad heeft het havengebied binnen de Rotterdamse gemeentegrens afgelopen jaar de grootste groei doorgemaakt. Daar is het aantal zonnepanelen bijna verdrievoudigd naar 28.376 stuks.

Rotterdam wil in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990. In 2050 wil de stad zelfs klimaatneutraal zijn. Het opwekken van zonne-energie is een onderdeel van de Rotterdamse klimaataanpak die ertoe moet leiden dat deze doelstellingen gehaald worden. Ook in het Rotterdams Klimaatakkoord, dat vorige maand werd gepresenteerd, is volop aandacht voor zonne-energie binnen de Rotterdamse gemeentegrenzen. Meer details over de Rotterdamse aanpak van zonne-energie lees je hier.