Spring naar het artikel
18 maart 2019

Het is vandaag de jaarlijkse Global Recycling Day. Op deze dag staan we wereldwijd stil bij het belang van het recyclen van producten. Ook in Rotterdam; speciaal voor deze dag kleuren de Erasmusbrug en de Euromast vanavond goud.

De campagne van de circulaire beweging in Rotterdam heet 'Van Zooi naar Mooi'. Want afval dat is goud waard! In Rotterdam willen we afval niet zien als afval, maar als grondstof voor iets nieuws. De ambitie is groot: in 2050 willen we als stad volledig afvalvrij staan. Naast het verminderen en hergebruiken van producten, speelt recycling daarin een belangrijke rol. Op deze Global Recycling Day staan we daar extra bij stil.
 

Recyclen, hoe doen we dat in Rotterdam?

Uw afval thuis bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Van het meeste afval kunnen weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Zo besparen we schaarse grondstoffen en energie.

Papier, glas, textiel, maar ook pmd, frituurvet en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zijn dus juist heel waardevol. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu. Verspreid over de stad staan verschillende wijkcontainers waarin u uw papier, glas, pmd en textiel gescheiden weg kunt gooien. Bekijk hier de dichtstbijzijnde locatie. Grofvuil brengt u naar het milieupark. Spullen die daar worden gebracht kunnen ook vaak nog worden gerecycled.

 

Goed voor het milieu

Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu omdat er minder grondstoffen verloren gaan en minder afval verbrand hoeft te worden. U kunt ook andere mensen blij maken met uw 'oude' spullen (zoals oude kleding en meubilair) door ze in te leveren bij een van de vier Piekfijn kringloopwinkels in de stad.

Meer weten over recycling en waar u uw 'afval' precies naartoe kan brengen? Kijk op de speciale pagina op de website van de gemeente.