Spring naar het artikel
8 augustus 2019

Voor de bijna 100.000 reizigers die dagelijks gebruik maken van station Rotterdam Centraal wordt de zomer een stuk verfrissender. Voortaan kunnen zij op elk moment van de dag hun eigen flesje met gratis drinkwater vullen.

Op het Proveniersplein, aan de noordkant van het station, is deze week het eerste tappunt in gebruik genomen. “Nu de zomer in volle gang is zorgt het watertappunt voor extra verfrissing”, zegt stationsmanager Frank Bukkems. “Reizigers en voorbijgangers hoeven geen wegwerpflesjes meer te gebruiken en dat draagt bij aan het verminderen van plastic afval.”

Bewust omgaan met drinkwater

“Duurzaam omgaan met drinkwater is van belang voor de beschikbaarheid van drinkwater in de toekomst”, vertelt algemeen directeur Annette Ottolini van Evides Waterbedrijf. “Die duurzaamheid zit in het bewust omgaan met drinkwater, maar ook in het stimuleren van het gebruik van herbruikbare flesjes en bidons. De tappunten op de NS-stations zijn daarin belangrijk.”

Niet alleen op Rotterdam Centraal is een watertappunt. Op tien andere NS-stations in de omliggende regio is een watertappunt neergezet: Barendrecht, Capelle Schollevaar, Dordrecht Zuid, Dordrecht, Rotterdam Alexander, Rotterdam Blaak, Rotterdam Lombardijen, Rotterdam Noord, Rotterdam Zuid, Schiedam Centrum. NS werkt hiervoor samen met gemeenten en Evides Waterbedrijf.

Gratis bijvullen

Nederland telt momenteel ruim 140 watertappunten bij stations waar reizigers gratis een waterfles kunnen vullen. NS heeft ruim 90 nieuwe watertappunten geplaatst in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Groningen, Friesland en Gelderland. Op deze waterkaart is te zien bij welke stations er een watertap te vinden is. In 2019 wil NS in totaal 200 nieuwe watertappunten openen, zodat ruim 90% van de reizigers toegang heeft tot gratis drinkwater.