Spring naar het artikel
28 juni 2019

Meer groen langs de Rotte en de Nieuwe Maas. Meer mogelijkheden om er te wandelen, fietsen, een terras te pakken of op een andere manier van het water te genieten. Dat is het doel van programma Rivieroevers 2019-2022. Maar hoe gaat dat er eigenlijk uit zien?


Rotte

De oevers langs de Rotte zijn onlangs flink opgeknapt. Zo is er de zit- en aanlegvlonder bij het Grotekerkplein en een steiger – met huurboten – aan de Lombardkade. En de groenere Linker Rottekade heeft meer ruimte gekregen voor wandelaars en fietsers. Het wordt nog een stuk mooier aan de Crooswijksebocht: er komen een steiger, kanoverhuur, een nieuwe speelplek en meer groen. En verderop komt een tweede steiger bij Algemene Begraafplaats Crooswijk. Zo worden uitvaarten per boot mogelijk. Vlak bij de Blaak wordt gewerkt om de Leuvekolk op te frissen. Daar zal vers, zoet water doorheen stromen en komen er meer groen, een steiger en kanoverhuur.


Nieuwe Maas

Aan de Nieuwe Maas kun je al fietsen, wandelen en hardlopen langs het prachtige Nieuwe Maasparcours. Deze route is door bewoners gemaakt. Even verderop, op het Eiland van Brienenoord, komt een echt getijdenpark, waar je eb en vloed goed kunt ervaren. Ook komen er een uitkijktoren en een extra brug, waardoor het eiland aansluit op een nieuwe recreatieve route op Zuid: Rondje Stadionpark.

De andere kant op, aan de Nassauhaven, komen drijvende woningen en een getijdenoever.  Op die oever groeien speciale planten die goed kunnen tegen brak water en de afwisseling van droogte en nattigheid. Daar kun je straks langs het water en groen wandelen.


Genieten in een volle stad

Omdat Rotterdam de komende jaren 18.000 nieuwe woningen gaat bouwen, wordt de stad steeds voller. Gelukkig lopen er midden door de stad de rivieren, waar je toch volop kunt genieten van water en groen.

Tegelijk helpen de groene oevers om droge voeten te houden als het heel hard regent. Ze zorgen voor verkoeling als het zonnetje flink schijnt. En ze helpen de biodiversiteit; we krijgen meer planten en dieren in de stad. Kortom: groene oevers zijn goed voor de natuur.


Voor de toekomst

Samen met bewoners, ondernemers en vele andere partners is al veel bereikt. Maar Rotterdam is nog niet af. De komende jaren wil de stad extra aandacht voor betere wandel- en fietsroutes, meer parken en groene plekken en betere vaarverbindingen. Ook moet er meer te beleven zijn aan het water. Daarvoor trekt de stad 2,6 miljoen uit.
 

Lees het Uitvoeringsprogramma Rivierenoevers Rotterdam 2019-2022.

Lees het Toekomstperspectief Nieuwe Maas