Spring naar het artikel
15 maart 2019 | laatste update: 8 april 2019

Basisscholen in Zuid-Holland kunnen vanaf vandaag een financiële bijdrage krijgen als zij hun schoolplein ‘groenblauw’ inrichten: stoeptegels eruit, natuur en water erin.

Een groenblauw schoolplein biedt niet alleen een prachtige speelomgeving, maar biedt leraren ook de mogelijkheid om buitenlessen te organiseren. Kinderen komen in contact met de natuur, wat goed is voor hun concentratie en lichaamsbeweging. Ook leveren groene schoolpleinen een bijdrage aan waterberging en hebben ze een positief effect op de biodiversiteit.


Subsidie

De provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland hebben samen het themafonds ‘Groenblauwe Schoolpleinen’ opgericht, dat in totaal €620.000 beschikbaar stelt voor de komende drie jaar. Doel van het themafonds is om in die periode minimaal vijftig scholen te helpen een groenblauw schoolplein in te richten. Basisscholen in Zuid-Holland kunnen via het snelloket een bijdrage van €1.000 tot €15.000 aanvragen. Voorwaarde is dat de scholen zelf ook minimaal de helft van de kosten investeren in het duurzame plein.

Het themafonds heeft vooralsnog een looptijd van drie jaar. Voor 2019 en 2020 is €200.000 beschikbaar, voor 2021 is dat €220.000. Bij het aanvragen van een bijdrage geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Op de website van het cultuurfonds staat meer informatie over de voorwaarden. De stimuleringsmaatregel maakt deel uit van een beleid om te investeren in een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.