Spring naar het artikel
17 december 2019

De Haliade-X, de grootste en krachtigste windmolen ter wereld, is in bedrijf. Met een vermogen van 12 Megawatt kan deze windmolen, die op het terrein van de Rotterdamse Maasvlakte staat, genoeg energie opwekken voor 15.000 huishoudens.

Afgelopen weekeinde zette de Rotterdamse Haliade-X op de Maasvlakte zelfs een nieuw wereldrecord neer: deze windmolen produceerde 262 Megawatt aan schone energie in 24 uur. Dat is genoeg stroom voor 30.000 huishoudens.

De bouw van de enorme Haliade-X begon in maart. Met een hoogte van 260 meter is de windmolen 75 meter hoger dan de Euromast. De wieken zijn 107 meter, even lang als de Weenatoren hoog is. Ter vergelijking: de tot nu toe grootste windmolen ter wereld heeft wieken van 88 meter.

Testfase

De komende jaren zal dit prototype uitgebreid worden getest op het terrein van palenbouwer Sif. Maar deze windmolen is niet bedoeld voor op het land; uiteindelijk is het de bedoeling dat dit soort windmolens op zee wordt geplaatst. Op zee waait het over het algemeen vaker en harder waardoor de molens daar nog meer energie kunnen opwekken.

“We zijn er trots op als Rotterdam de krachtigste windmolen ter wereld te mogen huisvesten”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Dit is een icoon voor de energietransitie en een bron voor veel nieuwe banen.”