Spring naar het artikel
30 januari 2019 | laatste update: 4 februari 2019

Veel films op International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben maatschappelijke en sociale thema’s. IFFR is niet alleen een aansprekend festival voor uitdagende filmkunst. Daarom werkt het festival samen met veel Rotterdamse partijen en wil het positief bijdragen aan de leefbaarheid in de stad. Hoe geeft IFFR zijn duurzaamheidsbeleid vorm?

“Wij laten films zien met verhalen die het publiek niet alleen emotioneel raken maar ook maatschappelijke impact hebben”, aldus zakelijk directeur Marjan van der Haar. “Door het zien van films gaan mensen anders naar elkaar en naar de wereld kijken: het verandert en vergroot hun perspectief. Wij hechten er veel belang aan om na te denken over hoe je omgaat met elkaar en met de wereld waarin wij leven.”


Green Team spot kansen

Zo werd vorig jaar het Green Team in het leven geroepen. Mensen van verschillende IFFR-afdelingen, van ICT tot productie, onderzoeken samen hoe het festival steeds verder kan verduurzamen. Deze editie zal het Green Team de kansen en beperkingen voor het verduurzamen van het festival verder inventariseren.


Groen vervoer

Het festival heeft intussen diverse stappen gezet. Van der Haar: “Het zijn soms kleine stapjes, zoals keycords van gerecyclede plastic flessen, het digitaal laten verschijnen van de dagkrant IFFR Daily.” Ook werkt IFFR samen met BMW Nederland en de gemeente Rotterdam in het project Electric City Drive.  “Wij zijn er trots op dat we onze 2.500 internationale gasten van grotendeels elektrisch vervoeren in PHEV BMW’s. Zij worden opgeladen door mobiele oplaadpunten van Alfen. Daar zitten tien i3-accu’s in die worden gevoed met Rotterdamse windenergie. De Electric City Drive-app detecteert wanneer de hybride auto de stadsring nadert, waarna de autobestuurder wordt aangespoord over te schakelen op de elektromotor. Dit bevordert de luchtkwaliteit in de stad. Daarnaast adviseren wij ons publiek met het openbaar vervoer te reizen en op spitstijden vervoeren wij onze gasten met het openbaar vervoer.”


Rotterdamse biertjes

“Het festival is niet alleen film. Er zijn ook ontmoetingen met filmmakers, talks, feestjes, diners en wordt er gedanst. Ook hier zoeken wij naar duurzame stappen”, zegt Van der Haar. “Daarom werken we graag met lokale partijen en hebben lokale biologische, vegetarische en groene producten onze voorkeur. Het festival werkt bijvoorbeeld samen met Kaapse Brouwers, die de Kaapse Tijger heeft gebrouwen en brengt het koffiedik naar RotterZwam, die hier smakelijke oesterzwammen op kweekt.”

Van der Haar vervolgt: “Lokale en langdurige samenwerkingen zijn van groot belang. Het is natuurlijk gewoon leuk om samen te werken, maar het is ook cruciaal om samen iets op te bouwen en stappen zetten voor volgende edities. Zo willen wij graag de merchandise en kleding voor onze vrijwilligers biologisch en milieuvriendelijk laten produceren.”


Duurzaamheidsdilemma’s

Bepaalde zaken zijn niet eenvoudig duurzaam te realiseren. Wat zou een internationaal filmfestival zijn zonder internationale gasten? “Wij willen de filmmakers zien, spreken en met het publiek in contact brengen. Dat we veel internationale gasten invliegen, levert dus wel een dilemma op. Misschien zijn er nog innovaties te verwachten, zoals hologram-talks. Wie zal het zeggen?”

Sommige zaken liggen bovendien buiten de invloedssfeer van IFFR. “Natuurlijk willen we graag dat al onze locaties duurzaam zijn”, legt Van der Haar uit. “Maar we zijn afhankelijk van locaties die niet van ons zijn. Ik verwacht en weet zeker dat onze partners met duurzaamheid bezig zijn, misschien kunnen wij samen nog meer bereiken.”

Voorlopig blijft het een werk in wording: “Wij zijn nu stappen aan het zetten, inventariseren met onze partners en zoeken naar samenwerking, dat zal komende jaren de koers zijn”, besluit Van der Haar.