Spring naar het artikel
13 januari 2020

De internationale beroepsvereniging voor de afvalbranche heeft Rotterdam gekozen als vestigingsplaats van haar nieuwe hoofdkantoor. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft het nieuwe kantoor van de International Solid Waste Association geopend.

Wereld zonder afval

De International Solid Waste Association (ISWA) streeft naar een wereld zonder afval. Internationaal besteedt de organisatie dan ook aandacht aan het promoten van de voordelen van een circulaire economie. De beroepsorganisatie ondersteunt circulaire processen in opkomende economieën wereldwijd en is betrokken bij de professionalisering van technologische innovaties.

Internationale samenwerking

Het nieuwe hoofdkantoor is gehuisvest in het CIC Rotterdam (Cambridge Innovation Center, in het Groothandelsgebouw). “De verhuizing naar Rotterdam stelt ons in staat om ons beter te concentreren”, vertelde ISWA-president Antonis Mavropoulos eerder. “De gemeente Rotterdam deelt onze wereldwijde visie waarbij we via internationale samenwerking een circulaire economie te realiseren. Een betere plek om het ISWA-hoofdkantoor te huisvesten, is er wat mij betreft niet."

Een betere plek om het ISWA-hoofdkantoor te huisvesten, is er wat mij betreft niet

Antonis Mavropoulos - President ISWA

 

ISWA2020 congres

Ook mag Rotterdam dit jaar het internationale ISWA2020 congres organiseren. Dat vindt plaats van 28 tot 30 september in het WTC. “De komst van ISWA naar Rotterdam onderstreept dat de stad een hotspot is voor innoverende en duurzame organisaties”, zegt burgemeester Aboutaleb. “Rotterdam heeft hoge ambities als het gaat om de weg naar een circulaire economie. We zijn erg blij dat ISWA samen met ons met deze ambities aan de slag gaat.”

Afval als grondstof

Rotterdam wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat de stad probeert op een manier met producten en grondstoffen om te gaan zodat zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot wordt veroorzaakt. In een circulaire economie beschouwen we afval niet meer als een noodzakelijk restproduct dat opgeruimd of vernietigd moet worden, maar als een grondstof die we opnieuw kunnen inzetten. Zo kunnen we geld, energie en uitstoot besparen en tegelijkertijd werkgelegenheid creëren.