Spring naar het artikel
27 februari 2020

In september vindt het ISWA2020-congres over afvalmanagement plaats in Rotterdam. Internationale organisaties presenteren er hun innovaties. Tot 1 maart kunnen organisaties zich aanmelden als ze een kennissessie willen organiseren.

Het congres heeft als thema ‘de overgang naar een regeneratieve economie’, oftewel een economie waarin hergebruik van goederen belangrijk is. Organisaties kunnen zich aanmelden om een sessie te geven binnen een van de vijf hoofdthema’s: afvalverwerking en recycling, circulaire en koolstofarme economie, innovatie in steden, bouw- en sloopafval en zwerfvuil op zee.

Rotterdam heeft de ambitie om de hoeveelheid afval zoveel mogelijk te verminderen. Het afval dat overblijft, moet dankzij recycling of hergebruik opnieuw een plek krijgen in onze productiemaatschappij. Zo wil Rotterdam koploper worden als het gaat om een circulaire economie. Het stadsbestuur heeft de ambitie uitgesproken dat circulair denken in 2030 de maatstaf zal zijn. Niet voor niets is het hoofdkantoor van ISWA, de internationale beroepsvereniging voor de afvalbranche, onlangs naar Rotterdam verhuisd.

Van vakspecialisten tot studenten

Het congres trekt een divers publiek, van vakspecialisten, beleidsmakers, onderzoekers tot mensen uit het bedrijfsleven en geïnteresseerden. Naar verwachting kunnen 1200 bezoekers diverse workshops volgen, deelnemen aan verschillende discussies en op de hoogte komen van de nieuwste ontwikkelingen. Voor bedrijven een mooie kans om hun innovaties op het gebied van afvalmanagement wereldwijd op de kaart te zetten. Geïnteresseerde bezoekers kunnen hier naar hartenlust kennismaken met de afvalbranche en alle duurzame ontwikkelingen.

Leren van elkaar

Rebel Group is een internationaal adviesbureau dat de Rijksoverheid adviseert en gemeenten helpt in de keuze voor afvalinzamelingssystemen en circulair inkopen. Tijdens het congres zal dit bedrijf een kennissessie geven over de thema’s afvalverwerking en recycling en circulaire en koolstofarme economie. “We moeten ervoor zorgen dat gebruikte grondstoffen makkelijk terug te winnen zijn en daadwerkelijk hergebruikt kunnen worden in nieuwe producten”, zegt afvalexpert Simone d’Hondt. “ISWA2020 biedt een mooi podium om van elkaar te leren: wij willen onze kennis delen op het gebied van waste management en circulaire economie. Anderzijds kunnen wij ook van anderen leren, zoals over slimme afvalinzamelingssystemen in dichtbevolkte steden”.

 

Jouw verhaal en kennis met Rotterdam en de rest van de wereld delen?

Meld je aan als organisator van aan kennissessie: dat kan nog tot en met 1 maart 2020 via iswa2020.org/callforsessions. ISWA2020 vindt plaats van 28 tot en met 30 september 2020 in het WTC te Rotterdam.