Spring naar het artikel
3 juli 2019 | laatste update: 4 juli 2019

Naast de ‘volwassen’ klimaattafels heeft Rotterdam sinds vandaag ook de Kinderklimaattafels. Vijftig kinderen uit groep 7 en 8 stopten vanmorgen al hun creativiteit in nieuwe ideeën om klimaatverandering tegen te gaan.

Kinderen uit de bovenbouw van het primair onderwijs staan open voor rolmodellen en vernieuwende ideeën. Bovendien zitten ze vol verrassende en creatieve ideeën. Daarnaast kan deze groep thuis enthousiast aan de keukentafel vertellen over wat ze geleerd hebben en zo het onderwerp dichter bij huis brengen. Daarom wil de gemeente kinderen graag ook betrekken in de totstandkoming van het Rotterdams Klimaatakkoord.


Aan de slag

Een van de belangrijkste vragen aan de kinderen was vandaag: hoe gaan we de energietransitie leuk maken? De leerlingen kregen vanmorgen eerst een presentatie van Anabella Meijer over haar boek ‘Eerste Hulp Bij Klimaatverandering’. Daarna mochten ze samen met architecten, stedenbouwkundigen en ontwerpers aan de slag om een concrete oplossing te bedenken voor CO2-reductie. De resultaten hiervan zijn samengevat in een tekening.

Trotse wethouder

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie), die de plannen van de leerlingen in ontvangst mocht nemen, is blij met de jonge meedenkers. “Als gemeente doen we dit niet alleen, maar samen met de samenleving. Daar zijn kinderen een belangrijk onderdeel van: zij zijn de toekomst. Sterker nog, ze hebben een duidelijk beeld van hoe we samen kunnen verduurzamen. Dat vind ik heel inspirerend!”
 

Rotterdams Klimaatakkoord

Om de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs en het nationale Klimaatakkoord in praktijk te brengen, werkt Rotterdam samen met ruim honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een Rotterdams Klimaatakkoord. Aan vijf klimaattafels wordt vanuit de thema’s Haven & Industrie, Mobiliteit, Gebouwde Omgeving, Schone Energie en Consumptie nagedacht over duurzame oplossingen voor een beter en schonere leefomgeving in de Rotterdamse regio. Ook Rotterdammers die niet deelnemen aan de klimaattafels mogen meedenken en meedoen met de Rotterdamse Klimaat Alliantie.


Kinderklimaatakkoord

Het Kinderklimaatakkoord is een initiatief van gemeente Rotterdam en Archiklas. Archiklas stimuleert onderzoekend en ontwerpend leren met architectuur als middel. Daarmee bevorderen ze op een speelse manier moderne vaardigheden zoals creativiteit, associatief denkvermogen, nieuwsgierigheid en kritisch vermogen.
 

Benieuwd naar de plannen die de kinderen hebben ontwikkeld? De resultaten van de  Kinderklimaattafels zijn nog tot en met 11 juli te zien in de hal van Het Timmerhuis.