Spring naar het artikel
27 september 2019

In de Maassilo is de tussenstand van het Rotterdams Klimaatakkoord gepresenteerd. Via de vijf verschillende klimaattafels hebben meer dan 100 bedrijven en organisaties meegewerkt om de Rotterdamse energietransitie te versnellen.

Rotterdam wil namelijk in 2030 49 procent minder C02 uitstoten dan in 1990. In 2050 wil de stad zelfs volledig klimaatneutraal zijn. De klimaattafels Haven en Industrie, Mobiliteit, Schone Energie, Gebouwde Omgeving en Consumptie hebben ruim 40 maatregelen, plannen en projecten bedacht om dit doel te behalen.

“Je ziet de energie en de Rotterdamse handen-uit-de-mouwen-mentaliteit er vanaf spatten”, aldus wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie). “Met deze projecten kunnen we vaart maken met onze ambitie om van Rotterdam een toekomstgerichte stad te maken zonder vervulling en fossiele brandstoffen.”

Met deze projecten kunnen we vaart maken met onze ambitie om van Rotterdam een toekomstgerichte stad te maken zonder vervulling en fossiele brandstoffen.

Arno Bonte - Wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie

Elektrische deelauto’s

Voorbeelden van de projecten zijn het overstappen van fossiele brandstoffen op waterstof, het beschikbaar maken van elektrische deelauto’s en het verduurzamen van duizenden woningen. Binnenkort zullen de plannen verder worden uitgewerkt en worden doorberekend door Milieudienst DCMR. Deze dienst checkt of de projecten leiden tot de gewenste C02-besparing.

De uiteindelijke versie van het Rotterdams Klimaatakkoord wordt eind november gepresenteerd.

Rotterdamse Klimaat Alliantie

Zelf ook een bijdrage leveren aan de energietransitie? Sluit je dan aan bij de Rotterdamse Klimaat Alliantie! De alliantie is een beweging die de energieswitch in Rotterdam gaat versnellen. Kijk op EnergieSwitch010 voor meer informatie over de alliantie, de klimaattafels en de Rotterdamse klimaataanpak. Ook kun je er inspirerende interviews lezen met Klimaataanpakkers: Rotterdammers die niet willen wachten en nu al kansen zien in de energietransitie. Doe ook mee!