Spring naar het artikel
12 juli 2019

Welke invloed hebben de Rotterdamse klimaatambities op de openbare ruimte? Landschapsarchitect Linde Elsinga van plein06 was op donderdag 11 juli bij een workshop over hoe we Rotterdam klaar maken voor een duurzame toekomst: “Het is goed om te zien dat wij als ontwerpers van de gebouwde omgeving bij de discussie worden betrokken.”


Het was een middag vol discussies en workshops, georganiseerd voor vrije denkers, experts en deelnemers van de Rotterdamse klimaattafels. Als landschapsarchitecte koos Elsinga voor de werksessies Gebouwde Omgeving. “Het was interessant om verschillende perspectieven bij elkaar te brengen. Mijn gesprekspartners aan tafel dachten vooral na vanuit het perspectief van energie of over het ontwerp van een gebouw. Zelf ben ik iemand die probeert te dromen over de best mogelijke kwaliteit van onze buitenruimte. Tijdens de discussies merkte ik veel verschillen, maar ook veel raakvlakken.”

Activisme

Samen met de voorzitter van de Rotterdamse klimaattafel gebouwde omgeving en vier vrije denkers merkte Elsinga de activistische toon van het gesprek. “Zo van: we moeten nu ook echt iets gaan doen. Als het vanuit de bestuurders of beleidsmakers niet komt, dan moeten we als ontwerpers misschien zelf maar op de barricaden. Vanuit onze eigen kracht kunnen we plannen ontwikkelen. Dat vond ik erg inspirerend. Het gevoel van urgentie is er zeker.”


Bijdrage

Kun je als individu een bijdrage leveren? “Jazeker”, vindt de jonge landschapsarchitecte. “We hebben opnieuw de discussie over klimaat, verduurzaming en onze leefomgeving op de agenda gezet. We weten immers dat we op schone energie moeten overgaan, zeker ook in Rotterdam. Ook zullen we onze stad daarop moeten aanpassen, zodat we hevige regenval kunnen opvangen met waterpleinen of extreme hitte met extra bomen en groenvoorzieningen. Dat levert ons een prettiger woonklimaat op: buitenruimtes waar mensen gebruik van kunnen maken, maar die ook de bewustwording van de klimaatverandering bij mensen aanwakkeren.”


Thema’s

De bijeenkomst was georganiseerd door de Vereniging Deltametropool en het Architectuur Instituut Rotterdam, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Naast Gebouwde Omgeving werd ook gesproken over de thema’s Opwek, Mobiliteit en Consumptie. Per thema bespraken de voorzitters van de Rotterdamse klimaattafels vragen en kwesties met ruimtelijk ontwerpers, vrije denkers en experts uit de Rotterdamse praktijk.


Ben je nieuwsgierig naar de Rotterdamse klimaataanpak? Wil je meer weten over de Rotterdamse klimaattafels? Zou je zelf eens een bijeenkomst over duurzaamheid willen bijwonen? Kijk voor meer informatie op www.EnergieSwitch010.nl!