Spring naar het artikel
19 juli 2019

Rotterdam gaat meer werk maken van schone lucht in de stad. Dat is beter voor de gezondheid van Rotterdammers en maakt de stad aantrekkelijk om in te leven. Vandaag presenteerde wethouder Arno Bonte de Koersnota Schone Lucht.

Walstroom voor zeeschepen, elektrisch vervoer en meer Rotterdammers die vaker de fiets pakken. In de koersnota Lucht staan 17 maatregelen waarmee het stadsbestuur de ambities op het gebied van luchtkwaliteit waar wil maken. “Met de 17 maatregelen zorgen we ervoor dat er volgend jaar geen straten meer zijn waar de Europese normen voor luchtkwaliteit worden overschreden en de lucht over vier jaar in de hele stad schoner is”, aldus wethouder Bonte. De maatregelen zijn ook nodig om de luchtkwaliteit op de lange termijn te verbeteren.


Wegverkeer

Wegverkeer is de belangrijke bron voor een hoge concentratie NO2 (stikstofdioxide) in de stad. Het is een bron waar de gemeente relatief veel invloed op heeft. Rotterdam zal daarom de komende jaren actief inzetten op schoner (auto)verkeer, vervangende vervoerskeuzes (fiets, OV), schonere bouwwerktuigen en het verschonen van de binnenvaart. Ook gaan verschillende stadsdiensten gebruik maken van elektrische voertuigen en zet de gemeente samen met vervoerder RET in op elektrische bussen.


Walstroom

Ook het realiseren van walstroomvoorzieningen voor zeeschepen is een belangrijke maatregel in de koersnota. Dit houdt in dat aangemeerde schepen niet meer een generator op stokolie hoeven te laten draaien. Voortaan kunnen ze een stekker inpluggen aan de kade. “Inmiddels zijn bijna alle binnenvaartschepen van walstroom voorzien”, zegt Bonte. “Dat is goed nieuws. In de komende jaren willen we ook voor zeeschepen in de Rotterdamse haven voor walstroomaansluitingen zorgen.” Met het Havenbedrijf en de provincie beloont Rotterdam daarnaast ook schepen die schone brandstoffen gebruiken.