Spring naar het artikel
17 januari 2019

Deze zomer strijkt de krachtigste windturbine ter wereld in de Rotterdamse haven neer. GE Renewable Energy en Future Wind maakten dat woensdag 16 januari bekend. De molen zal uiteindelijk stroom leveren voor 14.485 huishoudens.

De windmolen,  die deze zomer wordt geïnstalleerd aan de Maasvlakte, is een prototype met de naam Haliade-X 12 MW. Het is de bedoeling om de nieuwe windmolen gedurende vijf jaar uitvoerig te testen. De molen is eigenlijk bedoeld voor een windmolenpark op zee. De redenmolen op de kustlijn komt te staan is omdat hij daar makkelijker te testen is. Na de testperiode blijft de windmolen nog zeker vijftien jaar staan om stroom op te wekken. 


245 meter hoog

De nieuwe windmolen is niet alleen heel krachtig, maar ook heel groot. De tiphoogte is bijna 245 meter, en de drie rotorbladen zelf zijn 107 meter lang. De verschillende onderdelen van de turbine worden vanuit Saint-Nazaire (Frankrijk), Cherbourg (Frankrijk) en Sevilla (Spanje) verscheept naar Rotterdam.


Meer windmolenparken nodig

Wethouder Bonte, verantwoordelijk voor de Energietransitie van Rotterdam, is in zijn nopjes dat de partijen voor Rotterdam hebben gekozen: "In onze strijd tegen klimaatverandering hebben we een enorme uitbreiding van het aantal windmolenparken op zee nodig. Wij zijn heel blij dat GE heeft gekozen voor de haven van Rotterdam als testlocatie voor de Haliade-X 12 MW, die de grootste windturbine ter wereld is en ons zo kan helpen de overgang naar schone energie te versnellen.”


Inzetten op duurzame energie

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam zet vol in op schone energie. Eind 2018 stonden in Rotterdam 92 windmolens die potentieel 150.000 huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien. Het doel voor 2025 is dat voor 225.000 huishoudens op deze manier stroom wordt opgewekt. Daarnaast leveren 102.000 zonnepanelen stroom voor het verbruik van 7700 huishoudens. De ambitie is dat Rotterdamse zonnepanelen in 2030 stroom leveren voor het gebruik van 300.000 woningen.