Spring naar het artikel
27 augustus 2019

Op het terrein van de Rotterdamse Maasvlakte wordt de grootste en krachtigste windmolen ter wereld gebouwd. Deze Haliade-X kan met een vermogen van 12 Megawatt voldoende energie opwekken om 16.000 huishoudens van stroom voorzien.

De bouw van het enorme project begon in maart. Met een hoogte van 260 meter is de windmolen 75 meter hoger dan de Euromast. De wieken zijn 107 meter, even lang als de Weenatoren hoog is. De tot nu toe grootste windmolen ter wereld heeft wieken van 88 meter. Een ander bijzonder aspect aan de Haliade-X is de relatief beperkte terugverdientijd: de productiekosten kunnen, afhankelijk van het soort turbine, binnen 3 tot 6 maanden worden terugverdiend.

Ideale testlocatie

De windmolen wordt ruim 4 jaar getest op de Maasvlakte, op het terrein van palenbouwer Sif. Maar deze windmolen is niet bedoeld voor op het land; uiteindelijk is het de bedoeling dat dit model windmolens op zee wordt geplaatst. Op zee waait het over het algemeen vaker en harder waardoor de molens daar nog meer energie kunnen opwekken dan op land.

De Maasvlakte is de ideale testlocatie. Constructeurs en technici kunnen de molens over land makkelijk bereiken, terwijl er door de ligging vrijwel dezelfde omstandigheden gelden als op zee.

Groter en krachtiger

De komende jaren zal de windmolen uitvoerig worden getest door TNO. In de toekomst moeten dankzij de resultaten van het TNO-onderzoek nog grotere en krachtigere windmolens gebouwd kunnen worden.