Spring naar het artikel
20 februari 2020

Hoe zien kinderen de stad van de toekomst? Die vraag stellen leerlingen van basisschool De Driemaster uit Hoek van Holland: ze doen mee aan de First Lego League. Hun plan ‘Groen in de Lucht’ draait om kassen op platte Rotterdamse daken.

Het Hoeks Future Lab bedacht ‘Groen in de Lucht’: de platte daken in Rotterdam die een plek kunnen bieden aan kassen. Dan hoeven Rotterdammers geen groente en fruit meer naar de stad te laten komen, maar kunnen ze het zelf lokaal verbouwen. Minder transport is immers beter voor het milieu. Een ander effect is dat het aantal kassen in het Westland omlaag kan en dat geeft ruimte voor bijvoorbeeld bossen en parken. Met hun plan gooien de Hoekse leerlingen hoge ogen; ze wonnen er al regionale prijzen mee en mochten deelnemen aan de Beneluxfinale.

Duurzame verbeteringen

De First Lego League is een jaarlijks evenement dat groepen kinderen laat nadenken over hoe je een stadse omgeving kunt verbeteren. Kevin, Anneliez, Sanne, Pascal, Jesse, Timo, Belle en Thijs zijn als leerlingen uit groep 8 van De Driemaster verenigd in het ‘Hoeks Future Lab’. Vol enthousiasme zijn ze aan de slag gegaan met het thema van dit jaar: ‘City Shaper’, oftewel: bedenk duurzame verbeteringen in je eigen stad.

Op het stadhuis

Omdat het plan goed aansluit op het gemeentelijk programma Multifunctionele Daken zijn de leerlingen op bezoek geweest bij wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). In het Rotterdamse stadhuis hebben ze een 3D-geprinte maquette van een kas gepresenteerd. Ook hebben de leerlingen een grondige analyse voor het prijswinnend ontwerp uitgevoerd. Zo hebben ze goed nagedacht over de gewassen die in de kas verbouwd moeten worden. De leerlingen zetten duurzame materialen in en hebben zelfs zonnepanelen in hun ontwerp verwerkt, maar ook hoe warmte, water en voedingstoffen circulair door het gebouw kunnen gaan.