Spring naar het artikel
12 april 2019

Het was een absolute recordmaand: in maart hebben windmolens een recordhoeveelheid stroom geproduceerd. Er werd over het hele land maar liefst 5,2 petajoule energie uit windmolens opgewekt.

Nog nooit werd er in een maand zoveel windstroom geproduceerd, zo meldt Energieopwek. De hogere opbrengst is vooral te danken aan de harde wind in een deel van de maand. De opbrengst was wel grillig: in de eerste helft van maart werd veel windstroom geproduceerd, in de tweede helft juist heel weinig.


Net zoveel als huishoudens verbruiken

Hoeveel windstroom werd er dan door al die Nederlandse windmolens geproduceerd? In totaal net zoveel als alle huishoudens in Nederland aan stroom verbruiken (omgerekend ongeveer 1,44 miljard kilowattuur). Van alle stroom die in Nederland verbruikt wordt, gaat ongeveer 20 procent naar huishoudens.


Windmolens in Rotterdam

Ook in en rond Rotterdam draaien de windparken op volle toeren. De zestig windmolens in de elf bestaande windparken leveren genoeg energie voor ongeveer 101.000 huishoudens. In 2025 wil Rotterdam genoeg windvermogen realiseren om 240.000 huishoudens het hele jaar door van elektriciteit te voorzien.

Benieuwd naar welke windmolenparken in en rond Rotterdam te vinden zijn? Bekijk dan dit kaartje (bijgewerkt tot eind 2018).


Steeds meer windenergie

Ook de komende jaren wordt er in de regio Rotterdam geïnvesteerd om meer windenergie op te wekken. Dat gebeurt onder meer op de locatie Vaanplein-Barendrecht en rondom de Beneluxtunnel.