Spring naar het artikel
27 september 2019

Daken bedekt met planten, zonnepanelen of met een restaurant of speeltuin. Rotterdam bezit 18 vierkante kilometer aan platte daken. De gemeente wil deze ruimte gaan gebruiken voor vergroening, energieopwekking, huisvesting en recreatie.

Rotterdammers willen wonen, werken, sporten, rusten en plezier hebben in hun stad. Vooral de binnenstad begint echter steeds voller te worden. Wethouders Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) en Arno Bontes (Duurzaamheid) hebben daarom het Programma voor Multifunctionele Daken gepresenteerd. Daarin staan plannen om de 18 vierkante kilometer aan platte daken beter te gaan benutten.

Verkoeling in de zomer

Er zijn verschillende functies die daken kunnen vervullen. Vergroening is hiervan het makkelijkste te realiseren. Er ligt op dit moment dan ook al 360.000 vierkante meter aan groen dak verspreid over Rotterdam. Het voordeel van een groen dak is dat deze planten veel minder zonlicht absorberen dan zwarte daken en zo zorgen ze voor koelere woningen in de zomer. Daarnaast verbetert het de biodiversiteit en luchtkwaliteit in de stad en kunnen de daken een sociale plek bieden in een verder stenige en drukke stad.

Zelf een groen dak aanleggen? Zo vraag je subsidie aan!

Dakdorpen

Rotterdam heeft tot 2040 50.000 extra woningen nodig. De hoogte ingaan kan ook hiervoor uitkomst bieden. Naast een verdere uitbreiding van gebouwen naar boven, kunnen er ook ‘tiny houses’ op de daken worden gezet. Dit zijn compacte, duurzame huizen met een maximaal woonoppervlakte van 50 vierkante meter. Door een paar tiny houses bij elkaar op een dak te zetten, ontstaan er hele nieuwe dakdorpen.

De aanleg van deze nieuwe stadslaag doet de gemeente samen met onder andere bewonersorganisaties en energieleveranciers. De gemeente heeft geen zeggenschap over particuliere daken en wil daarom bewoners en bedrijven zo veel mogelijk informeren en erbij betrekken om het gebruik van daken zo veel mogelijk te stimuleren.

Voor de komende jaren zijn de Rotterdamse daken in meerdere kleuren opgedeeld op basis van hun nieuwe functies:

Groene daken:           vergroening
Blauwe daken:           wateropvang
Gele daken:                energieopwekking uit zonnepanelen of wind
Rode daken:               sociale functies, zoals een speelplaats of restaurant
Oranje daken:            mobiliteit: dakbruggen, pakketbezorging met drones, vliegende taxi’s
Paarse daken:            woningruimte, via optoppen of tiny houses
Grijze daken:              zendmasten, glazenwasinstallaties etc.
Gouden daken:          een combinatie van bovenstaande functies