Spring naar het artikel
28 november 2018 | laatste update: 3 december 2018

Wil je met eigen ogen zien hoe de luchtkwaliteit in jouw buurt is? En of die in loop van het jaar verandert? Meld je dan nu aan bij de gemeente Rotterdam als meter van luchtkwaliteit. Wees er snel bij: er is plek voor vijftig inwoners.

Update: We hebben inmiddels genoeg aanmeldingen binnen. Aanmelden is niet meer mogelijk. Iedereen die zich heeft aangemeld, ontvangt in de loop van deze week (3-7 december) een bericht.
 

DCMR Milieudienst Rijnmond meet sinds 1969 de luchtkwaliteit in de regio. Op de website van Luchtmeetnet kun je in real-time zien waar de huidige meetstations staan en of de luchtkwaliteit daar in orde is. Om te vieren dat er volgend jaar al vijftig jaar luchtkwaliteit wordt gemeten in Rotterdam, mogen vijftig Rotterdammers zelf NO2-concentraties (stikstofdioxide) in de buitenlucht meten in hun eigen buurt.

 

Wil je ook meten?

Wil jij de luchtkwaliteit in jouw wijk meten? Geef je dan nu op door een e-mail te sturen naar de gemeente. Dit kan tot en met woensdag 5 december. Gebruik als onderwerp van de e-mail ‘Meten luchtkwaliteit gemeente Rotterdam’, en vermeld je naam, adres en telefoonnummer. Vervolgens krijg je een uitnodiging voor de informatieavond (12, 14 of 20 december). Daar kun je nog besluiten of je wel of niet meedoet.

 

Hoe werkt het?

De metingen starten in januari 2019 en duren een jaar. Je mag zelf kiezen waar je de buitenluchtkwaliteit wilt meten en krijgt van DCMR iedere vier weken een buisje toegestuurd. Dit buisje hang je steeds op dezelfde locatie op. Na iedere vier weken stuur je het buisje terug naar DCMR, die het laat analyseren en de resultaten per email naar jou doorstuurt. DCMR verzamelt zo data over de kwaliteit van onze lucht, terwijl jij een uniek beeld krijgt van de lucht rondom je huis.