Spring naar het artikel
9 januari 2019

Vijftig bewoners in Rotterdam meten het komende jaar zelf de luchtkwaliteit bij hun woning. Wethouder Arno Bonte gaf woensdag het startsein voor dit initiatief door het eerste meetsetje te overhandigen aan deelnemer Madhoe Binda.

DCMR Milieudienst Rotterdam Rijnmond meet sinds 1969 de luchtkwaliteit in de regio. Vanwege dit jubileumjaar gaan 225 mensen – van wie vijftig in Rotterdam – helpen door de stikstof te meten. De deelnemers krijgen iedere vier weken een nieuw buisje toegestuurd dat ze steeds op dezelfde locatie moeten ophangen.


Toekomst van de stad

De 32-jarige Madhoe Binda is een van de deelnemers en ontving vandaag als eerste de meetset van wethouder Bonte. Ze woont in de Puntegaalstraat, vlak bij de mond van de Maastunnel aan de noordkant van de stad. ‘Ik heb me gelijk opgegeven voor dit onderzoek. Ik ben daar altijd wel voor in en op deze manier draag ik ook nog eens bij aan de toekomst van Rotterdam.’

Binda heeft een licht astmatische aandoening en heeft daar met name last van als er smog in de stad hangt. ‘Dan slaat dat direct op mijn longen. Op drukke dagen hebben we hier heel veel vracht- en scheepvaartverkeer. We wonen bij een cruciaal kruispunt met de Maastunnel en vlak bij de ’s-Gravendijkwal. En als de sluis openstaat, staan er gelijk lange files.’


Verbetering luchtkwaliteit

De verbetering van de luchtkwaliteit is een belangrijk doel van het college van burgemeester en wethouders. ‘We zetten actief maatregelen in om dat doel te bereiken. Dankzij de bewoners die de luchtkwaliteit gaan meten hebben we straks een beter beeld van welke straten er het slechtst aan toe zijn. Daar zetten we vervolgens als eerste nieuwe maatregelen in’, aldus Bonte.

De vijftig bewoners die meedoen met de proef wonen verspreid over heel Rotterdam (zie de kaart hieronder). Ze meten een jaar lang, om zo resultaten te krijgen over alle seizoenen. De resultaten worden uiteindelijk vergeleken met de resultaten uit de officiŽle rapportages over 2019. Ook kunnen ze worden vergeleken met de wettelijke normen voor stikstofdioxide.

Vakantieplannen

Hoe dat er in de praktijk uitziet? ‘Ik hang het buisje op mijn balkon. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat het minstens twee meter boven de grond moet hangen en niet direct aan de weg’, legt Binda uit. ‘Iedere vier weken moeten we het buisje vervangen en sturen we het buisje dat we weghalen op naar de DCMR. Ik moet mijn vakantie dus wel goed plannen’, lacht ze.


Meer weten?

Kijk voor meer informatie op†de website van DCMR.