Spring naar het artikel
19 december 2019 | laatste update: 20 december 2019

Drie miljoen kilo papier per jaar besparen. Een nieuwe regeling voor ongeadresseerde reclame moet daar voor zorgen. Vanaf 1 januari 2020 moeten Rotterdammers expliciet aangeven met een Ja/Ja-sticker dat ze graag reclamefolders ontvangen.

Wie tot nu toe geen ongeadresseerde reclame wilde ontvangen, plakte een Ja/Nee-sticker (of Nee/Nee-sticker) op de brievenbus. Dat principe wordt per 1 januari omgedraaid: wie wél ongeadresseerde reclame in de bus wil, plakt een Ja/Ja-sticker. Huishoudens zonder sticker ontvangen wel de huis-aan-huisbladen, maar geen reclamefolders.

Drie miljoen kilo papier

Door de nieuwe stickers hoopt de gemeente ongeveer drie miljoen kilo papier per jaar te besparen. “Huishoudens zonder sticker op de brievenbus ontvangen nu jaarlijks 34 kilo ongevraagde reclamefolders in de bus”, licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe. “Dat is een onnodige belasting van het milieu en voor veel mensen een irritatie. Daar maken we met dit nieuwe systeem een eind aan.”

 

Gratis af te halen

De nieuwe Ja/Ja-stickers zijn gratis af te halen bij Stadswinkels en publiekslocaties van de gemeente. De huidige Nee/Nee-stickers blijven gewoon geldig. Rotterdammers die na 1 januari 2020 een sticker hebben en toch reclamefolders ontvangen, kunnen daar een online melding van maken. Adverteerders riskeren – na de overgangsperiode tot 31 maart – in dat geval een boete.

Rotterdam Circulair

Minder papierverspilling is onderdeel van het doel om in de toekomst helemaal geen afval meer te hebben in Rotterdam. Circulariteit wordt bevorderd door afvalscheiding en recycling van materialen. Op RotterdamCirculair.nl leest u meer over de circulaire economie in de stad.