Spring naar het artikel
4 juni 2020

Voor de verbetering van de luchtkwaliteit sluit Rotterdam tijdelijk een aantal rijstroken van en naar de Maastunnel. Het verkeer op deze route veroorzaakt veel uitstoot. Het experiment moet de luchtvervuiling op deze route verminderen.

De tijdelijke afsluiting van de rijstroken is onderdeel van de Rotterdamse Mobiliteitsaanpak. Binnen dat programma vinden een aantal experimenten plaats om het doorgaande verkeer in de stad te verminderen, de verkeersveiligheid te vergoten en de luchtkwaliteit te verbeteren.

 

Luchtvervuiling

“Om de problemen van de luchtvervuiling op deze route op te lossen, is het verminderen van verkeer onvermijdelijk”, zegt wethouder Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie). “Omwonenden vragen al langere tijd om schone lucht in te kunnen ademen, dat gaan we nu regelen!”

Wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit) houdt in de gaten welk effect het verminderen van het aantal rijstroken heeft op het verkeer. “We willen dat minder verkeer de Maastunnel gebruikt om de stad te doorkruizen. We zien liever dat verkeer de ring om Rotterdam gebruikt voor noodzakelijke ritten.”

 

Alternatieven

Een ander doel van het experiment is om weggebruikers te laten nadenken over alternatief vervoer. “Sommige Rotterdammers ontdekken misschien ook dat de fiets of het openbaar vervoer makkelijker en sneller is dan met de auto door de tunnel”, vervolgt Bokhove. “Ik wil dat mensen hun automatische keuze voor de auto heroverwegen.” De gemeente onderzoekt tijdens de afsluiting ook of de rijstroken in de toekomst in te zetten zijn voor hoogwaardig openbaar vervoer.

De rijstroken van en naar de Maastunnel die tijdelijk worden afgesloten voor het gewone verkeer, blijven wel beschikbaar voor hulpdiensten. In de tunnel zelf blijven alle rijstroken beschikbaar.