Spring naar het artikel
10 oktober 2019

Hoe kunnen we minder voedsel verspillen? Dat is de grote vraag die tijdens Club Circulair op de Dag van de Duurzaamheid moet worden beantwoord. Verschillende sprekers laten horen hoe zij circulariteit van voedsel proberen te bevorderen.

Circulariteit gaat over het verminderen van afval door het hergebruiken van producten en grondstoffen. Rotterdam wil in 2050 volledig circulair zijn. Dit betekent dat alles een tweede leven moet kunnen krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen, organiseert Rotterdam Circulair de inspiratie- en netwerkmiddag Club Circulair. Initiatiefnemers van verschillende circulaire initiatieven van binnen en buiten de gemeente komen hier vertellen over hun missie.

Inspireren

“Bij Club Circulair hoop ik meer mensen inspiratie te geven om iets te doen tegen voedselverspilling”, aldus Charlotte Hopman van Too Good To Go. Met deze app kunnen mensen voedsel bestellen dat anders door winkels of fabrikanten mogelijk wordt weggegooid. “Voedselverspilling tegengaan hoeft niet per sé via onze app. Het gaat er ook om dat je ook appelmoes kunt maken van een appel die niet meer zo mooi is of dat je een keer soep maakt van groenten die er niet meer zo lekker uitzien.”

Tomatenteler Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker experimenteert onder andere met het maken van verpakkingen van plantenresten. “Ik wil andere tuinders oproepen om ook vooral te innoveren. Wees niet boos of teleurgesteld, maar ga in de doe-modus.” Uiteindelijk wil Duivestijn Tomaten al zijn processen circulair maken.

Samen sterker

Club Circulair in Blue City is voor iedereen die benieuwd is naar de productie of verwerking van voedsel. Daarnaast zijn er ook veel ondernemers die iets doen op het gebied van circulariteit. Charlotte: “Netwerken is heel belangrijk in deze sector. Wij zijn allemaal op een verschillende manier met hetzelfde thema bezig. Maar met z’n allen staan we sterker en kunnen we het beter dan alleen. Het is altijd heel interessant om anderen te spreken over en hoe wij hen kunnen helpen.”

Duurzaam Rotterdam

Rotterdam wil dat circulariteit in 2030 de maatstaf is op weg naar een volledig circulaire economie in 2050. Volgens Charlotte is de stad al goed op weg: “Rotterdam is heel ambitieus met duurzame plannen. Wij zijn ook heel actief in Rotterdam. Er zijn heel veel zaken progressief bezig met voedselverspilling tegengaan. Zo zijn er veel bedrijven die een gedeelte van wat over is aan het goede doel geven en een gedeelte voor Too Good To Go op de app.”

Voedselverspilling is ook een onderwerp dat terug zal komen tijdens het World Food Festival dat 11, 12 en 13 oktober plaatsvindt in de stad. Zo vindt er op de Binnenrotte een Alles-gaat-op-Lunch plaats. Hierbij wordt er gekookt met producten uit de regio met als doel om geen afval te creëren.