Spring naar het artikel
30 augustus 2018

Wie wordt de Burgemeester van de Noordzee? Dat maakt wethouder Arno Bonte volgende week donderdag bekend tijdens de opening van de Wereldhavendagen in Rotterdam.

Alle gemeenten in Nederland hebben een burgemeester. Sommige zelfs een nachtburgemeester. Maar de meer dan 500.000 vierkante kilometer Nederland in de Noordzee is niet op die manier vertegenwoordigd.


De Noordzee en de energietransitie

De Noordzee is de afgelopen jaren het speelveld binnen de energietransitie geworden. De Noordzee is altijd een belangrijk gebied geweest in onze energievoorziening, met name voor olie en gas, en zal dat in de toekomst blijven met windenergie als nieuwe bron van duurzame energie. Maar inpassing van grote hoeveelheden windenergie neemt ook veel ruimte in beslag. Dit heeft impact op alle gebruikers zoals vissers, toerisme, scheepvaart, energieopwekking, maar ook natuur. Een goede balans vinden tussen energie, economie en ecologie is belangrijk voor ons allemaal. dus is het tijd voor een regisseur: een heuse Noordzeeburgemeester.
 

Drie kandidaten

De afgelopen maanden zijn ECN part of TNO en SummerLabb de zoektocht gestart naar kandidaten voor het vervullen van de rol van Noordzeeburgemeester, om het publiek een stem én een gezicht te geven in de energietransitie die plaatsvindt op de Noordzee. De Top 3, bestaande uit Inez Flameling (University College Roosevelt), Wart Luscuere (Beyond Sustainability) en Mariken Betsema (MSG Strategies), wordt voorgesteld op 6 september, tijdens openingsavond van SummerLabb op de Wereldhavendagen 2018. Op deze avond wordt één van deze drie kandidaten gekozen en geïnstalleerd als Burgemeester van Jouw Noordzee. Wethouder Duurzaamheid en Energietransitie Arno Bonte mag de winnaar bekend maken.
 

Meer weten over de verkiezingen? Kijk dan op www.burgemeestervanjouwnoordzee.nl