Spring naar het artikel
18 januari 2019

De gemeente wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 geen last meer hebben van ongewenst reclamedrukwerk. Met de ja/ja-sticker ontvangen alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame.

Wethouder Duurzaamheid Arno Bonte hoopt met de maatregel veel afval te besparen. ‘Ongevraagd reclamedrukwerk is niet alleen een grote ergernis voor veel mensen, maar is ook een ongelofelijke verspilling van ongelezen papier. Met deze maatregel kunnen we meer dan drie miljoen kilo papierafval per jaar besparen.’

Met deze maatregel kunnen we meer dan drie miljoen kilo papierafval per jaar besparen

Arno Bonter - Wethouder Duurzaamheid

Duurzaamheidsambitie

Het college staat positief tegenover de invoering van zo’n opt-in-systeem. Het past goed binnen het beleid van de gemeente Rotterdam. Rotterdam wil in de toekomst een zo schoon mogelijke stad zijn. Folders worden gedrukt op papier, vervoerd met vrachtwagens en belanden meestal ongelezen in de prullenbak. Dit heeft een slechte invloed op het milieu en is bovendien erg onnodig. Met deze maatregel wordt dit tegengegaan.


Huidig systeem werkt onvoldoende

In het huidige systeem moeten bewoners het met een sticker op de bus aangeven als ze geen ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Niet iedereen weet hoe ze aan deze sticker moeten komen, waardoor het niet goed genoeg werkt. Het nieuwe systeem draait dit daarom om. Mensen hebben geen sticker meer nodig, tenzij ze gebruik willen maken van reclamedrukwerk. Voor huis-aan-huis bladen geldt een uitzondering. Die worden altijd bezorgd, omdat hier ook informatie in kan staan die voor alle inwoners van belang is.


Gerechtshof

Rotterdam is na Amsterdam de tweede stad die de ja/ja-sticker wil invoeren. Het besluit tot invoering van het opt-in-systeem is niet in strijd met de Europese wet- en regelgeving, zo besliste de rechter vorig jaar. In Amsterdam zijn echter drie organisaties die reclamedrukwerk verspreiden  in hoger beroep gegaan. Op 28 maart 2019 volgt de uitspraak.