Spring naar het artikel
16 januari 2020

Het gebied rondom BlueCity, het voormalige zwembad Tropicana, krijgt een flinke opknapbeurt. Eind 2020 is deze ruimte veranderd in een groene plek waar je kunt zitten om te genieten van het mooie uitzicht over de Nieuwe Maas.

Rondom BlueCity (een collectief voor circulaire bedrijven) komen grassen, bloeiende planten, bomen en bloembollen. Yvette Govaart van BlueCity is blij met deze ontwikkeling: “Het groen ligt straks als een sjaal om ons heen.” Een ondernemer van BlueCity wil buiten een terras openen. Zo kun je straks met een drankje in de hand genieten van het groen en water.

Ontwerp

Wouter Sibum van de gemeente Rotterdam maakte samen met collega’s het ontwerp. “We zetten bomen neer die zorgen voor schaduw, want in de zomer kan het er knap warm worden. Zij zijn hitte- en droogtebestendig, net als de planten en struiken. En ze kunnen tegen zout voor die zeldzame keren dat de Nieuwe Maas bij hoog water de kade op stroomt.”

Bewoners en bedrijven uit de buurt zijn via meerdere meedenksessies betrokken bij het ontwerp. De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn nu begonnen. De verwachting is dat de herinrichting in juni 2020 begint. In november moet het gebied veranderd zijn in een nieuwe groene plek aan het water met een prachtig uitzicht op Rotterdam.

 

Hergebruik

De gemeente onderzoekt ook of er nog materialen uit het oude zwembad hergebruikt kunnen worden. Zo zouden de grote lavastenen uit het oude zwembad vermalen kunnen worden. En misschien zijn ook oude betonnen elementen uit het gebouw bruikbaar als sierstenen.

Naast BlueCity ligt nu een grote parkeerplaats. Van de huidige 145 plaatsen blijven er nog 50 over. Het huidige parkeerterrein wordt alleen op uitgaansavonden en bij evenementen veel gebruikt. Als het terrein opnieuw is ingericht, kan het uitgaanspubliek verder op de kade parkeren of bijvoorbeeld in de parkeergarages Admiraliteitskade of Oostplein. De ruimte die vrijkomt wordt gras en wandelgebied.

Rivieroevers 2019-2022

De aanpassing van de buitenruimte bij BlueCity is onderdeel van het programma Rivieroevers 2019-2022. Met dit programma willen de gemeente en partners de Nieuwe Maas en de Rotte aantrekkelijker maken voor Rotterdammers om te recreëren. Daarnaast helpen groene oevers om droge voeten te houden na een stevige regenbui en zorgen ze voor verkoeling in een warme zomer. Ook is het goed voor de biodiversiteit in de stad.

Lees hier meer over de herinrichting rondom BlueCity.