Spring naar het artikel
24 december 2019

Vanaf 2020 vliegen er in Rotterdam geen ballonnen meer in de lucht bij festivals, bruiloften of herdenkingen. Het oplaten van ballonnen is per 1 januari 2020 verboden. Zo wil de gemeente voorkomen dat de ballonnen in de natuur terechtkomen.

Eerder dit jaar waren er in de gemeenteraad nog niet genoeg voorstanders van het oplaatverbod, maar bij de stemming in december was dit wel het geval. Het verbod geldt voor ballonnen in alle vormen en van alle materialen die door middel van helium of een andere gas- of vuurbron in de lucht worden opgelaten.

Vervuiling

Niet alleen de ballonnen zelf, maar ook de linten, touwtjes en ijzerdraden waarmee ze worden vastgehouden, zorgen voor vervuiling. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is dan ook blij dat de raad voor het oplaatverbod heeft gestemd: “Resten van ballonnen belanden in de natuur, en komen zo in zee en in magen van vogels en vissen terecht. Met het oplaatverbod voorkomen we dus veel dierenleed.”

Ballonnen die ergens aan vastzitten of worden vastgehouden mogen nog wel. Voorwaarde hiervoor is dat deze na gebruik worden opgeruimd. Organisatoren van evenementen krijgen bij het aanvragen van een vergunning instructies over het gebruik van ballonnen en het oplaatverbod.