Spring naar het artikel
10 juli 2019

Wat hebben Parijs en Rotterdam met elkaar gemeen? Ze zijn beiden dichtbevolkt, flink volgebouwd en kampen af en toe met extreem warme of natte weersomstandigheden. Wat kunnen ze van elkaar leren, bijvoorbeeld over hoe je wateroverlast bestrijdt?


Parijs heeft de meest dichtbebouwde binnenstad van Europa: per inwoner heeft de Franse hoofdstad slechts 14,5 vierkante meter groen in de stad. En dat terwijl bomen, struiken en grasvelden juist een belangrijke bijdrage leveren aan een leefbare stad: ze leveren zuurstof, absorberen hitte in de zomer en helpen bij de afvoer van regenwater. Bij extreme hitte (in 2003 vielen in Parijs 700 doden als gevolg van een hittegolf) of langdurige regenval  (vorig jaar nog trad de Seine spectaculair buiten zijn oevers) kan een gebrek aan groenvoorzieningen voor grote problemen zorgen.


Schoolpleinen vergroenen

Maar Parijs is resilient: de Franse hoofdstad heeft gekozen voor een programma dat het mogelijk maakt om schoolpleinen te vergroenen. Beton en asfalt worden verruild voor schaduwrijke groene pleinen met bomen en waterfonteinen. Zo kan het schoolplein beter helpen bij het afvoeren van grote hoeveelheden regenwater. Ook kan zo’n schoolplein dienen als verkoelende verzamelplaats voor kwetsbare Parijzenaars op de warmste zomerdagen. In 2050 wil Parijs dit idee toepassen bij ruim 700 scholen in en rond de stad.

Geïnspireerd door de aanpak in Parijs worden ook in onze stad nu ook steeds meer ‘groenblauwe’ schoolpleinen aangelegd, met groen en watervoorzieningen. Daarvoor heeft de gemeente subsidies beschikbaar gesteld. Deze schoolpleinen moeten een groene, avontuurlijke omgeving worden waar kinderen graag buiten spelen en die de stad helpt om klimaatbestendig te zijn.
 

Waterpleinen

Rotterdam kan juist trots zijn op het Benthemplein, het eerste grootschalige waterparkplein van de stad. Op deze plek in de stad kun je sporten en ontspannen, maar bij zware regenval kan een centraal bassin al het regenwater van het plein en de daken van de omliggende gebouwen opvangen. Er kan dan een waterpartij ontstaan van 1,7 miljoen liter water. Later worden ook het Kleinpolderplein en Bellamyplein waterparkpleinen.
 

100 Resilient Cities

Steden kunnen veel van elkaars problemen en oplossingen leren. Daarom komen deze week in Rotterdam vertegenwoordigers van 100 Resilient Cities bij elkaar tijdens een speciale topconferentie over Resilience, de Engelse term voor ‘weerbaarheid’. Over de hele wereld moeten verschillende steden zich verweren tegen allerlei vormen van crisis. Dichtbevolkte steden kunnen namelijk in de knel raken als gevolg van het veranderende klimaat, sociale spanningen, slecht functionerend (openbaar) vervoer of problemen in de aanvoer van voldoende voedsel of drinkwater. Om van elkaars ideeën, oplossingen en aanpak te leren werd in 2013 de organisatie 100 Resilient Cities opgericht door de beroemde Amerikaanse charitatieve stichting The Rockefeller Foundation. Rotterdam behoort tot de allereerste leden.