Spring naar het artikel
20 maart 2019

In 2050 willen we in Nederland geen aardgas meer gebruiken. In Rotterdam worden de komende jaren al vijf gebieden aardgasvrij. Pendrecht is één van die eerste wijken en moet in 2030 al van het gas af zijn.

Bewoners van Pendrecht hebben vandaag een brief gekregen om hen van de plannen van de gemeente op de hoogte te brengen. Daarin staat onder meer dat zij zelf mogen bepalen welk alternatief voor aardgas zij kiezen voor hun huis. De gemeente heeft onderzocht dat een aansluiting op stadsverwarming het goedkoopste alternatief is. In 2020 ontvangen woningeigenaren ten zuiden van de Slinge daarom een aanbod om op stadswarmte aan te sluiten, in 2021 de eigenaren ten noorden van de Slinge. 


Waarom Pendrecht?

In Pendrecht ligt al een warmtenet onder de grond dat makkelijk uit te breiden is. Al een paar honderd woningen zijn aangesloten op stadsverwarming. Woningcorporatie Woonstad Rotterdam heeft met Nuon (leverancier van stadswarmte) afspraken gemaakt om nog eens zeshonderd woningen in Pendrecht op stadsverwarming aan te sluiten. Bovendien heeft Pendrecht van het Rijk subsidie ontvangen voor het aardgasvrij maken van de wijk.


Waarom aardgasvrij?

Het gebruik van aardgas heeft veel nadelen. Aardgas was vergeleken met kolen al een flinke verbetering, maar is niet schoon. Ook veroorzaakt het boren naar aardgas aardbevingen, denk aan Groningen. En belangrijk: we gaan veiliger wonen. Met elektrisch koken hebben we geen open vuur of gas meer dat vrij kan komen en ook gevaarlijke geisers behoren tot het verleden.  


Kosten besparen

De verwachting is dat aardgas steeds duurder wordt. Met een paar kleine aanpassingen kunt u uw energierekening al omlaag brengen. Bijvoorbeeld door iets korter te douchen, de verwarming een halve graad lager te zetten, led-lampen te gebruiken en stekkers uit het stopcontact te halen. En let bij het aankopen van nieuwe apparaten vooral op energiezuinigheid. Er zijn meer tips om kosten te besparen. De gemeente zoekt daarom  energiecoaches die bewoners in de wijk kunnen helpen. Als u daar interesse in heeft, e-mail ons dan op energiecoach@pendrecht010.nl.


Inloopdagen en informatiekraam

Om bewoners verder te informeren, organiseert de gemeente twee inloopavonden. Die vinden plaats op zaterdag 23 maart en zaterdag 13 april, van 13.00 tot 15.30 uur bij Vitaal Pendrecht op Plein 1953. Bewoners van Pendrecht kunnen hier terecht met hun vragen, zorgen en tips. Ook staat de gemeente op 11 mei op het Lentefeest met een informatiekraam. 

 

Op onze projectpagina vind je een overzicht met veel gestelde vragen én antwoorden over aardgasvrij Pendrecht en over aardgasvrij in het algemeen.