Spring naar het artikel
6 januari 2020

Rotterdam wacht een nieuwe primeur: op het dak van De Peperklip komt het grootste natuurdak op een woongebouw van Nederland. Dit 7000 vierkante meter grote natuurdak draagt bij aan meer groen en biodiversiteit in de stad.

Het dak van het iconische woongebouw in Rotterdam-Zuid was aan vervanging toe. Woningcorporatie Vestia heeft samen met de gemeente Rotterdam onderzocht hoe het gebouw voortaan een bijdrage kan leveren aan een klimaatbestendige stad. De keuze voor een groot natuurdak was snel gemaakt.

Extra groen

Het enorme natuurdak past uitstekend bij de groene ambities van het college. “De gemeente wil de komende jaren 20 hectare extra groen in de stad aanleggen”, vertelt wethouder Bert Wijbenga (Buitenruimte). “In straten, op pleinen en ook op daken. Het prachtige groene dak op de Peperklip is een goed voorbeeld van de mogelijkheden die een dak biedt. Het is een inspiratiebron voor anderen die willen meehelpen de stad groener te maken. De 18 vierkante kilometer aan platte daken in Rotterdam biedt daarvoor alle ruimte.”

Rotterdam staat de komende decennia voor verschillende uitdagingen om de stad klimaatbestendig, leefbaar en veerkrachtig – in vaktermen ook wel ‘resilient’ genoemd – te houden, terwijl de ruimte in de stad beperkt is. Het natuurdak op de Peperklip draagt hieraan bij. Groene daken maken de stad koeler in de zomer en nemen water op na een flinke regenbui.

Vier thema’s

In samenwerking met tuin- en landschapsarchitectenbureau Hollandsgroen en een hoveniersbedrijf werd een ontwerp gemaakt voor een groen dak van 7000 vierkante meter. Het dak wordt ingedeeld volgens vier thema’s: water, hout, grind en heuvels. Daarmee ontstaan er verschillende biotopen voor natuurontwikkeling.

“Buiten dat het dak er straks mooi uitziet, is dit voor ons ook een kans om te onderzoeken”, zegt vestigingsmanager Linda Schalkwijk van Vestia. “Hoe kan investeren in de toekomstbestendigheid van een gebouw samengaan met het creëren van meerwaarde voor de leefomgeving van onze bewoners?”

Subsidie

Het natuurdak is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van LIFE@Urban Roofs Rotterdam, onderdeel van het Europese LIFE-programma bestemd voor milieu- en klimaatactie.