Spring naar het artikel
6 september 2019

Zo’n vierhonderd studenten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) hebben donderdag 5 september met een ‘Plastic Vissen Estafette’ de stad een stukje schoner gemaakt.

Met de actie wilden de studenten, de gemeente Rotterdam en duurzaamheidsorganisatie Plastic Whale aan Rotterdammers laten zien dat weggegooid plastic heel waardevol kan zijn.

De actie is onderdeel van het project Duurzaamheid van het HMC. Dit project heeft als doel om de bewustwording rondom duurzaamheid en circulariteit onder studenten te vergroten. Het met een visnet verzamelde plastic zal door de studenten van het HMC worden gebruikt om een object voor de stad te maken. Dat zal worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse eindexamenexpositie van het HMC op 7 en 8 juli 2020.

Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) over de actie: “Het verzamelde afval krijgt een tweede leven als mooi object voor de stad. Zo is de cirkel weer rond en wordt zooi weer mooi. Een waardevol en goed initiatief dat bijdraagt aan de afvalverminderingsopgave en de ambitieuze hergebruikambitie van Rotterdam.”

De wethouder gaf op de Lombardkade het startschot voor de eerste groep studenten. Via de Rotte werd het visnet overgedragen aan de tweede groep bij het Zwaanhalspark. Vanaf de Mouterbrug werd gevist tot aan de Van Nelle fabriek, om weer terug te keren naar de finish bij de Mouterbrug. Door de actie is dit gebied nu ook opgeruimd voor de Wereldhavendagen die vandaag beginnen. De ‘Plastic Vissen Estafette’ was hiermee onderdeel van een bredere campagne om Rotterdammers bewust te maken van de noodzaak om anders met hun afval om te gaan.