Spring naar het artikel
23 oktober 2018

Rotterdam komt vrijdag 26 oktober samen met meer dan honderd steden wereldwijd in actie tegen klimaatverandering. In de wijken Prinsenland en Het Lage Land vindt namelijk EIT Climate-KIC’s Climathon plaats. En jij kunt meedoen!

De Climathon is in Prinsenland en Het Lage Land het startsein om met iedereen uit de wijken te werken aan een duurzame toekomst. ‘Hoe ziet jouw ideale wijk eruit?’ is de vraag die hierbij centraal staat. Alle inwoners van de wijken zijn uitgenodigd om hierover hun ideeën te laten horen. Hoe kunnen wijken bijvoorbeeld groener gemaakt worden? Wat voor duurzame en sociale activiteiten moeten er georganiseerd worden? Ook betaalbare energieoplossingen, duurzame speeltuinen en wateroverlast bij hevige regenval komen aan bod.

 

Baanbrekende klimaatideeën pitchen bij de gemeente

De ‘hackathon’ start ’s ochtends met verschillende lezingen waarin de gemeente en een aantal experts de klimaatuitdagingen toelichten. Daarna kan het brainstormen beginnen. De experts gaan tussendoor het gesprek aan met de deelnemers om inspiratie en eventueel ontbrekende kennis te verzorgen. Zo ontstaat een dynamiek die, zoals is bewezen in eerdere Climathons, nodig is om met baanbrekende ideeën op de proppen te komen. Aan het einde van de dag presenteren de deelnemers hun plannen aan een jury van gemeentevertegenwoordigers. Wie weet wordt jouw idee wel uitgevoerd!

 

Urgenter dan ooit

Het aanpakken van klimaatverandering op stadsniveau vraagt om een adequate aanpak en is op grote schaal nodig – ook in Rotterdam. Steden dragen momenteel al voor meer dan zeventig procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. In 2050 zal meer dan zeventig procent van de wereldbevolking in steden wonen, waardoor dit aandeel snel zal stijgen.

 

Geef je nu op!

Woon jij in Prinsenland of Het Lageland? En wil je jouw stem laten horen voor een betere, groene wijk? Schrijf je dan nu in via de website van de Gemeente. Daar en op de flyer hieronder vind je meer informatie.

Wie?   Alle inwoners van Prinsenland en Het Lage Land
Wat?   EIT (European Institute of Innovation & Technology) Climate-KIC’s Climathon, een hackathon die in 106 verschillende steden over de hele wereld plaatsvindt (naast Rotterdam onder andere Parijs, Rio de Janeiro, Kaapstad en Sydney)
Waar?   Het Nieuwe Huis van de Wijk (Voormalig pand Curzus en Zo), Remmet van Milplaats 15, Rotterdam
Wanneer?   26 oktober, 10:00 - 18:00 uur