Spring naar het artikel
11 juli 2019

De Rotterdamse wijken Prinsenland en Het Lage Land ontvingen op woensdag 10 juli internationaal bezoek. Als onderdeel van de driedaagse 100 Resilient Cities Summit, de top van 100 veerkrachtige en duurzame steden die Rotterdam dit jaar organiseert, namen twintig deelnemers een kijkje in deze zogeheten Next Generation-wijken.
 

In Prinsenland en Het Lage Land wordt nagedacht over belangrijke vragen op het gebied van onder meer energie, klimaat, langer zelfstandig thuis wonen en mobiliteit. Hoe houden we droge voeten? Hoe wordt de wijk aardgasvrij? Kunnen ouderen op een prettige manier langer thuis blijven wonen en hoe betrekken we bewoners bij deze ontwikkelingen?

Op basis van deze belangrijke vragen denken bewoners, organisaties, ondernemers en overheden samen na over hoe Prinsenland en Het Lage Land toekomstbestendig te maken. De samenwerking met verschillende wijkpartners (bewoners, ondernemers, zorgpartijen en organisaties) is erop gericht om de buurt verder te ontwikkelen tot duurzame, gezonde, levensloopbestendige en betaalbare en aantrekkelijke woonwijk.
 

Energie uit afval, slimme renovaties en schone energie

De twintig deelnemers van 100 Resilient Cities Summit kregen in de milieustraat Prins Alexander te zien hoe je energie kunt winnen uit afval. In zijn gerenoveerde ERA-flats toonde woningcorporatie Woonstad de manier waarop hoge appartementencomplexen slim zijn gerenoveerd en tevens zijn aangesloten op stadsverwarming. Als afsluiting werd in de Green Business Club een technische uitleg gegeven over wind- en zonne-energie.