Spring naar het artikel
22 november 2018

Mooi nieuws uit circulair land: recyclingbedrijf REKO is in de Rotterdamse haven begonnen met de bouw van een nieuwe reinigingsinstallatie. Hiermee zal op den duur jaarlijks 1,2 miljoen ton aan reststoffen omgezet worden in onder andere warmte en elektriciteit. 
 

Bij de recycling van reststoffen maakt REKO gebruik van thermische reiniging. Teerhoudend asfalt en dakleer, afkomstig van de wegen- en utiliteitsbouw, worden hierbij gezuiverd in een oven op temperaturen van 1000⁰ Celsius. Dit levert naast nieuwe grondstoffen – zand, grond en vulstof – ook warmte en elektriciteit op. In het verwerkingsproces komt namelijk vijf keer zoveel energie vrij dan erin wordt gestopt!


Hoe meer, hoe beter

Het is voor REKO alweer de tweede fabriek in de Rotterdamse haven. De eerste is goed voor elektriciteit voor zo’n 7.500 huishoudens per jaar. De nieuwe installatie doet er hier nog een schepje bovenop en gaat voldoende elektriciteit opwekken voor maar liefst 50.000 huishoudens. Dit met dank aan de allernieuwste technieken. In 2020 wordt de nieuwe installatie in gebruik genomen.